Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO - INTERVJU ZDRAVKO RAJEVIĆ: MISTERIOZNI ENGLEZ REFORMIŠE SRPSKU POLICIJU I VOJSKU

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Državljanin Velike Britanije, dr Amedeo Votkins (Watkins), koji je već dve decenije angažovan u Vladi Srbije, savetnik ministra policije, upravo rukovodi i celokupnom reorganizacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, tvrdi za Glas javnostri Zdravko Rajević, predsednik Odbora za borbu protiv kriminala i korucije Novog policijskog sindikalnog saveza.

Ko je zapravo misteriozni Englez Votkins, apsolutno nepoznat našoj javnosti, kome su tako dugo, ali i trenutno, povereni najosetljivi problemi našeg bezbednosnog sistema, nameće kao kao prvoi logično pitanje za Zdravka Rajevića.

RAJEVIČ: Prema  mojim informacijama dr Amadeo Votkins je državljanin Velike Britanije, poreklom od oca Britanca i majke Hrvatice, postavljen u Srbiji  ispred NATO-a, ali tako da njegova uloga nadilazi ulogu ministra, čak i premijera. Njegova profesionalna karijera je počela 2000. godine u Direkciji za komunikaciju odnose sa javnošću Ministarstva ekonomije i finansija Velike Britanije, da bi iste  godine krenuop da sprovodi i reformu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u  vreme kada je ministar bio Boris Tadić.

 

VIKILIKS VOTKINSA BELEŽI KAO OBAVEŠTAJCA 

GLAS JAVNOSTI: Da li nakon toga ostaje na sličnim poslovima u Srbiji?

RAJEVIĆ:  Tada ne, jeg ga nakon toga Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije šalje ga u Misiji OEBS-a u Jermeniji, gde gradi vojno-bezbednosni program te države. Dalje, 2003 godine Votkins  je pristupio Akademiji za bezbednost Velike Britanije, prvobitno kao viši analitičar pri Istraživačkom centru za studije konflikta, konkretno zadužen za analizu strateških pitanja u jugoistočnoj Evropi. Koliko se zna, 2005. godine  se pridružio Grupi za napredna istraživanja i procenu u okviru iste Akademije, gde je radio na bezbednosnim i institucionalnim pitanjima reforme.

GLAS JAVNOSTI: Znači, tu već pribavlja i naučni legitimitet?

RAJEVIČ: Tako je, Votkins  doktorske studije iz ekonomije odbrane završava na Kraljevskom koledžu u Londonu, a onda i predaje kao vanredni profesor. Autor je, između ostalih i knjige, “Vojna industrija Jugoslavije: prošlost i sadašnjost”.

GLAS JAVNOSTI: Kada se ponovo Votkins vraća u Srbiju?

RAJEVIĆ: Prvi sledeći put, sada već kao doktor Votkins, njegovo ime se pominje od 8. oktobra 2013. godine, gde  je saradnik na projektu Reforme upravljanja i kao član delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sastaje se sa delegacijom MUP Hrvatske u Zagrebu.

GLAS JAVNOSTI: Šta ga preporučuje da bude član delegacije MUP-a Srbije?

RAJEVIĆ: Rečeno je da je maltene univerzalni specijalista za područje vojne ekonomije, kao i reformu  sektora bezbednosti, zatim strategiju i spoljnu politiku, te za vojnu diplomatiju, sa posebnim naglaskom na područja jugoistočne Evrope i Mediterana. Posebno mu ističu da perfektno razume i govori srpski jezik. Ipak, u  američkoj obaveštajnoj aferi „Vikiliks“, Votkins je zabeležen kao “obaveštajni izvor”, što i jeste najlogičnije. Kao i da je nesumnjivo izuzetno obrazovan i intelegentan čovek, sa zaista ogromnim iskustvom iz Srbije i Jermenije , ali i u samoj Velikoj Britaniji,

 
Izvor: Jutjub printskrin

NEBOJŠA STEFANOVIĆ VOTKINSOV KADAR

GLAS JAVNOSTI: Šta smatrate glavnim posledicama njegovog novog angažmana u Srbiji?

RAJEVIĆ: Prvo što nam Britanac takve reputacije da je “obaveštajni izvor”, kako se kaže, kroji kapu u vojsci i policiji. Njemu su na dlanu sve konfiguracije i brojke Ministarstva unutrašnjih polsova Srbije,  ali i kadrovska rešenja, znači u smislu otpuštanja, prekvalifikacija… A Vojska Srbije je već svedena na ceremonijalnu  funkciju.

GLAS JAVNOSTI: Koji vam je primer “neobičnog” kadrovskog rešenja?

RAJEVIĆ: On je urušio sve. Prvo bivši ministar i policije i vojske, Nebojša Stefanović, kome je Votkins bio specijalni savetnik. preko koga je koordinisao rad na izradi novog Zakona o policiji. Procena je da Votkins dubinski

pokriva pljačku državne imovine Srbije. Konkretno i tog takozvanog  kontroverznog  Zvonka Veselinovića i slične nedodirljive likove  i tako im omogućava nesmetano bogaćenje na međunarodnom nivou, koje seže u milijarde evra. Javna je tajna, takođe, da bivši ministar Stefanovuć, kao i nacelnik beogradkse policije Veselin Milić, imaju u nekretninama veći kapital od čitavog navodnog klana Veljka Belivuka !

SAVETNIK I MILA ĐUKANOVIĆA

GLAS JAVNOSTI: kakvo je trenutno stanje u našoj policiji?

RAJEVIĆ:  Tako da su trenutno  svi načelnici - po nalogu, nije više ni v.d. – vršilac dužnosti. Onda niko nema odgovornost, idu na posao, primaju plate, a ne rade nista. Posebno, ako je taj Votkins toliki stručnjak, kako je moguće da se pod njegovom savetodavnom funkcijom u MUP-u, otkad je on ovde godinama,  dogodilo toliko ubistava i formiralo toliko kriminalnih klanova na teritoriji Srbije.

Može se saznati i da je famozni Votkins trenutno je savetnik crnogorrskog predsednika, Mila Đukanovića, Sve upućuje, da je veza odavno funkcionisala, pa su u toj priči baš Milo Đukanović i Amadeo Votkins posredovaki da ministar Stefanović kupi  kuću u Petrovcu na moru od 350 kvadrata, na placu i dva i po puta većem, od Rusa Sergeja Marahovskog Ivanoviča, i to za 2 miliona evra !

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR