Glas Javnosti

„Ruska Gazeta“: Da bi Srbiju spasao ponižavajuće isplate i konačnog gubitka Kosova, Vučić danas u Francuskoj zapravo vrši političko samoubistvo

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Gde to želi francuski lider Emanuel Makron da utera Srbiju?, pitanje je koje postavlja Ruska Gazeta u tekstu vezanom za posetu Aleksandra Vučića Parizu.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je srpskog kolegu Aleksandra Vučića da dobrovoljno podnese ostavku i da se ne meša u „razvoj“ zemlje Zapada. Ovo nije rečeno direktno, piše list, ali se jasno čita između redova.

Makron je tokom konferencije za novinare savetovao Beogradu, piše ruski list, da ne sumnja da je njegova budućnost u Evropskoj uniji. Istina, za to Srbi moraju da potvrde ovaj strateški izbor u praksi tako što će započeti „bližu koordinaciju odluka sa rukovodstvom Evrope u oblasti spoljne politike“.

„Kako je Vučić odgovorio na iskren poziv da se odustane od nacionalnih interesa ostaje nejasno: novinske agencije ne daju njegov odgovor. Po svemu sudeći, šef Srbije je ćutao – došao je u Pariz da moli i nije mogao da priušti da se svađa sa glavnim stanovnikom Jelisejske palate“, piše Gazeta.


Finski predsednik Aleksander Stub govorio je, navodi Ruska Gazeta, danas o tome šta je spoljna politika Evropske unije, u koju Srbiju žele da uvedu.

Na novinarsko pitanje da razgovara sa Rusima kako bi se ubrzalo zaključivanje sporazuma o Ukrajini, Stub je rekao: „Mi možemo postići samo mir na bojnom polju“ i „nema apsolutno nikakvog političkog dijaloga sa Moskvom“.

Zloglasno „mi“ u ovom slučaju je stav ne samo Helsinkija, već i čitavog rukovodstva EU. Makron je predložio da njegov srpski kolega u Parizu sledi potpuno istu liniju ponašanja prema Rusiji. Sa stanovišta francuskog lidera, ovo će biti adekvatna naknada za ispunjenje brojnih „zahteva“ sa kojima je Vučić dolazio.

Predsednik Srbije stigao je u Francusku kao trgovac koji je bio spreman da velikodušno plati francusku robu, investicije i pokroviteljstvo.

Vučić je posebno potvrdio predstojeće potpisivanje sa Parizom ugovora o kupovini 12 aviona Rafale, jednih od najskupljih u svetu. Srpski lider je predstojeći posao objasnio na sledeći način: „Danas bismo želeli da kupimo američke, kineske, ruske avione, ali koje možemo da kupimo, koje mogu da nam isporučimo. On se požalio da zapadne zemlje ne dozvoljavaju Srbiji da kupuje oružje i municiju na istoku: ‘Nije problem novac“.


Dakle, Beograd nije morao da bira, iako se Vučić slaže sa stručnjacima da će francuski Rafale biti lošiji od američkog F35. Ali, šef Srbije se nije ograničio na saradnju sa Jelisejskom palatom u vojno-industrijskom kompleksu.

Francuzi će biti uključeni u realizaciju projekata nuklearne energije u Srbiji. Čak će i metro koji se gradi u Beogradu, nakon pokretanja, upravljati francuska operativna kompanija.

Srbija je, prema Vučićevim rečima, već privukla 80 odsto francuskih investicija u regionu i ne namerava da se zaustavi na postignutoj cifri.

Nedavno su ministri spoljnih poslova Britanije i Francuske, Dejvid Kameron i Stefan Sežurn, podseća Ruska Gazeta, najavili stvaranje „obnovljene Antante“.

I složili su se da su zapadne države dužne da zaustave Rusiju, čak i ako za to moraju da plate veliku cenu. Spremnost predsednika Srbije da kupuje oružje od Francuske i, što je ništa manje važno, saglasnost Francuske da to naoružanje proda Srbiji indirektno potvrđuje odsustvo nerešivih protivrečnosti između zemalja na zvaničnom nivou, kako u vojnim pitanjima, tako i u pitanjima spoljne politike.

Ali zašto je Vučić pristao da promeni kurs zemlje, čak i ako takvi planovi nisu javno objavljeni? Uostalom, za njega bi to moglo da znači i kraj karijere: Brisel mu nikada neće oprostiti ni uzdržanost koju je Beograd pokazao u vezi sa antiruskim sankcijama, ni pokušaje aktuelnih srpskih vlasti da sednu na dve stolice u kontaktima sa Zapad i Istok.

Razlog nove Vučićeve strategije

Za evropske političke elite, aktuelni srpski lider nikada neće postati jedan od njihovih, a ako se ukaže prilika, pokušaće da ga zamene krotkijim i fleksibilnijim liderom, piše Ruska Gazeta.


Pojašnjavaju da je razlog za novu Vučićevu strategiju sledeći: 27. aprila na Generalnoj skupštini UN, na inicijativu Nemačke, glasaće se o rezoluciji o genocidu u  Srebrenici, gde je u leto 1995. godine srpska vojska ubila osam hiljada muslimana.

Šef Srbije je uveren da će se odmah po usvajanju rezolucije (a to se čini gotovo neizbežnim) pojaviti inicijativa za likvidaciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine kao entiteta koji je nastao kao rezultat genocida. Takođe će se tražiti da Beograd plati ratnu odštetu.

Srbija teško da će moći da spreči usvajanje rezolucije – šanse za uspeh su minimalne. Sadašnje Vučićevo demonstrativno koketiranje sa Francuskom umnogome je povezano sa nadom da će Pariz u budućnosti, iz ekonomskih razloga, postati branilac interesa Srbije u Evropi.

I sprečiće sprovođenje najbolnijih političkih scenarija za Beograd na međunarodnim platformama. Uključujući i one koji se odnose na Kosovo, koje će vrlo verovatno biti primljeno u Savet Evrope u maju.

Da bi na kraju Srbiju spasao ponižavajućeg isplate i konačnog gubitka Kosova, Vučić danas u Francuskoj zapravo vrši političko samoubistvo, pristajući da se odrekne mnogih svojih deklarisanih principa.

Ranije je, podseća ruski list, ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su evropske zemlje u velikoj meri izgubile suverenitet i da donose mnoge odluke na sopstvenu štetu.

„Ovu tezu su, nažalost, ilustrovali rezultati posete šefa Srbije Parizu. Makron je na konferenciji za novinare sa primetnom ironijom saopštio da je pitanje evropskih integracija Srbije njen ‘suvereni izbor’, da nije ‘nametnuto’ i da ispunjava ‘zajedničke interese’. Ostaje samo da Srbi poveruju u ove priče, zaključuje Ruska Gazeta.

IZVOR: Ruska Gazeta

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR