Glas Javnosti

Duško Kuzović: SEDAM DANA LITIJUMSKE KRIZE U SRBILENDU

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Ponedeljak: Pre dva dana strana Kompanija-dobrotvor, koja eksploatiše rudu Srbilit, obratila se Vladi male ekološke države Srbilend tražeći finansijsku pomoć radi nastavka eksploatacije u velikom rudniku koji se nalazi u srcu ove evropske državice.

U slučaju da Vlada hitno ne uplati tražena sredstva, Kompanija će biti prinuđena da smanji rashode i redukuje aktivnost na zaštiti životne okoline tokom prerade rude i čuvanja jalovine.

Kompanija je u svom Zahtevu prinuđena da opomene, da je verbalno pomogla izgradnju spomenika očevima-osnivačima Srbilenda, i da se predsednik Kompanije besplatno nasmejao na promociji političke partije koja je na nedavnim demokratskim izborima sa 101,53% glasova osvojila većinu u Skupštini. Nekolicina staraca, koji su u svojoj mladosti imali časove iz matematike, a koji su u međuvremenu ukinuti kao zastareli, usprotivila se tvrdeći da su se zabrojali, jer je trebalo da stanu na 100. Vlada je energično demantovala optužbe, odgovorila da građani „Imaju pravo da znaju sve“ i pokazala Izveštaj kojim nedvosmislenu regularnost izbora potvrđuju nezavisni posmatrači iz strane države, koja je većinski akcionar Kompanije.

Utorak

Vlada Srbilenda u Saopštenju, je odgovorila da nema tražena sredstva navodeći da tokom poslednje 4 decenije svake godine subvencioniše Kompaniju u iznosu od 125 000 Eura po radnom mestu, da snosi troškove izgradnje i održavanja saobraćajnica, infrastrukture i plaća celokupnu potrošnju električne energije Kompanije u Srbilendu (koja je jednaka potrošnji severozapadnog dela države u kojoj posluje ista).

Na pitanje nezavisnih eksperata, članova NVO „Ne damo Srbilend!“, zašto se ne zaduži na međunaronom tržištu kapitala, Vlada je odgovorila da je podigla sve moguće elektronske i kripto kredite na svetu a zauzvrat stavila celokupnu državnu teritoriju, vode, vazduh i građane pod hipoteku.

Bila je prinuđena da to učini, jer je počela još jedan istorijski poduhvat u Istočnoj oblasti države, s tim da je koncept projekta unapređen obavezom strane Kompanije da zaposli isključivo stranu radnu snagu (a ne domaću) naravno uz subvencionisanje radnih mesta.

Sreda

Slučajni mali akcident! Samo dan nakon negativnog odgovora Vlade stranoj Kompaniji, desio se akcident na postrojenju za preradu rude Srbilit, kojim je kontaminirana podzemna voda Zapadnog i Centralnog regiona Srbilenda (koju koristi 75% građana države).

Kod inostranih partnera taj odgovor je prouzrokovao momentalu zabranu uvoza iz Srbilenda i to samo voća, povrća, rakije, flaširane vode, pšenice, kukuruza što čini 80% izvoza te male evropske države. Ubrzo nakon toga, strane države su objavile preporuku svojim građanima da ne putuju u Srbilend radi odmora i turizma zbog povećane opasnosti po zdravlje i štete po njihov zdravstveni sistem.

Četvrtak

Vest o zabrani uvoza i putovanja, objavljena u stručnim tabloidima, prinudila je Vladu Srbilenda da održi hitnu telefonsku sednicu, jer gospoda-drugovi Ministri, zbog preteranog zagađenja, stresa dok gledaju siromaštvo, nedostatka puteva, školstva, zdravstva i bezbednosti u Srbilendu, su prisiljeni da sa svojim porodicama žive u vilama i jahtama u inostranstvu i odatle obavljaju svoje odgovorne dužnosti u državi.

Ocene stranih i domaćih nezavisnih eksperata su da je Vlada novim merama efikasno odgovorila na krizicu kojom je obustavljen samo celokupan privredni život u državi, pretvorivši nepravedna ograničenja u jedinstvenu šansu za razvoj.

Srž novih mera Vlade čini nova polu-rotacija Ministara, sekretarica i vozača, povećanje minimalne distance između građana, uvođenja obaveznog nošenja TV aparata umesto glave i na otvorenom (a ne samo u zatvorenom), kao i hitna javna nabavka dodatnog kontingenta lažnih diploma.

Petak

Najnovija vest – konačno se nazire povoljan rasplet talačke krize! Imajući u vidu da sve porodice Srbilenda žive od izvoza hrane i turizma, građani su predložili da se samoorganizuju i da, umesto svoje države čiji su inače redovni poreski obveznici, oni Kompaniji isplate zahtevana novčana sredstva.

Uplate će biti vršene svakog drugog meseca u godini narednih 40 godina, kako bi se očuvalo nesmetano ubiranje poreza države Srbilend, koji se većinom koristi za potrebe rada Kompanije, i kako bi se očuvao kreditni rejting države u slučaju da Kompaniji zatrebaju dodatne sredstva za održavanje poslovanja.

Uslugu prikupljanja novca, prinudnog iseljavanja i prodaje imovine onih građana koji nisu u mogućnosti da plate preuzete obaveze, kao i brojanja prikupljenog novca, državna administracija se ponudila da obavi besplatno.

Subota

Danas se obeležava godišnjica, kada je pre 40 godina, uz veliko protivljenje građana i nesebičnu pomoć članova Vlade, Kompanija-dobrotvor u Zapadnoj oblasti Srbilenda otvorila rudnik Srbilita.

Na današnji dan, Vlada Srbilenda, sačinjena od očeva i dedova sadašnje gospode-drugova Ministara, sklopila je istorijski Ugovor sa Kompanijom koji je preobrazio državu i bukvalno je ugurao u Zlatno doba.

Pomenutim Ugovorom, Vlada je u ime Srbilenda preuzela minimalne finansijske obaveze pred stranom kompanijom: troškove izgradnje svih industrijskih objekata i kupovine postrojenja za preradu, troškove izgradnje auto-puta, železnice i uređenja vodotokova, troškove nove elektromreže i besplatne isporuke proizvodnje energije za postrojenje Kompanije, troškove izgradnje stanova za radnike i menadžment, troškove plaćanja radne snage, ustupanje bez nadokande ruda, vode i vazduha države, kao i troškove izvoza prerađene rude u inostranstvo.

Prema istom Ugovoru Kompanija je velikodušno prihvatila, da izvrši overu rezervi sirovine (prema tajnim mapama koje je sačinio Institut za rudarstvo Srbilenda), otkup zemljišta i naplatu izvezene rude. Otkup zemljišta je dogovoreno da se izvrši sredstvima iz primarne emisije (po fer cenama uz dozvoljeni pritisak na vlasnike parcela do 2,3 bara). Sve troškove koje Kompanija bude imala u radu postrojenja biće pokriveni iz subvencija, odnosno kredita koji će vlada Srbilenda podići kod dobronamernih Fondova za obnovu i razvoj gde je Kompanija akcionar.

Nedelja

Na današnji dan pre 39 godina, Ugovor između Vlade i strane Kompanije je nagrađen prestižnom međunarodnom nagradom „Zlatno doba“ kao najpovoljniji ugovor koji je Vlada bilo koje države na svetu sklopila sa stranom kompanijom ikada.

Kopiju Ugovora, u kožnom povezu sa zlatnim slovima na pergamentu, zahvaljujući nesebičnoj donaciji Kompanije, dobija svako dete Srbilenda po završetku osnovne škole kako bi znalo svoja prava kao građanina. Ugovor su na početku dobijali samo svršeni studenti umesto diploma, ali je pre 30 godina Srednje i Visoko obrazovanje privremeno ukinuto, kako bi se sprovele super-reforme kojima će školstvo Srbilenda konačno prestići čuveni Finski model.

Takođe, Ugovor je ugrađen u temelje spomenika očevima-osnivačima Srbilenda, na čijem vrhu prkosno vijori zastava ove male evropske države, koji je toliko visok da je sa njega moguće posmatrati zakrivljenost zemaljske kugle.

Ponedeljak

Mali nesporazum od početka prošle sedmice, doveo je da se danas potpiše Aneks Ugovora, kojim su ovog puta građani Srbilenda (a ne Vlada) preuzeli obavezu da narednih 40 godina Kompaniji plaćaju „zaštitu i bezbednost svojih porodica od Kompanije“.

Vlada je obavestila građane da je Predsednik države spavao na podu i jeo sendviče kako bi izdejstvovao kod Kompanije pravo produženja navedenog Ugovora, zbog čega mu je organizovan doček na terasi Dvora okupacionog upravnika.

Nakon potpisivanja Aneksa Ugovora zajednička delegacija Vlade i Kompanije je on-lajn položila cveće na Spomenik tri miliona žrtava koje su pale u ratovima tokom 19. i 20. veka za slobodu i nezavisnost Srbilenda.

Epilog

Novinarka portala „Nova 4S“ je na konferenciji za štampu upitala članove Vlade da li znaju koliko je 3.000.000 ljudskih žrtava koje su pale za slobodu Srbilenda?

Premijer neobične političke orijentacije je odgovorila da je tokom svog obrazovanja imao samo časove iz matematike brojanja para, dok je matematika brojanja žrtava ukinuta u nekoj od reformi obrazovanja.

Dr Duško Kuzović (“Vaseljenska”)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR