Glas Javnosti

Dr Zorka Vukmirović: SVE NAŠE LEPOTE

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Naša sportska legenda, Novak Đoković, je zasluženo prisutan u medijima, nekada nedobronamerno, ali ipak više sa dužnim poštovanjem njegovih sportskih uspeha, a posebno zbog njegovih ljudskih vrlina. Svima je vratio veru u poštovanje date reči, kao i na doslednost i poštovanje svojih principa. Njegov stav nije PROTIV ustaljenih pravila, već Za poštovanje ličnih sloboda bez ugrožavanja drugih pojedi

Nije lako ostati SVOJ u ovim teškim vremenima. Najnoviji komentar nekog britanskog novinara da se Novak dopinguje udisanjem iz tajanstvene bočice dobio je duhovit komentar. Neko je tom novinaru poručio na društvenim mrežama da je to vazduh iz Srbije obogaćen osiromašenim uranijumom koji Novaku daje atomsku moć.
Novak je uvek govorio o zlim vremenima i NATO bombardovanju Srbije. Pojavile su se u to vremei naše vrsne teniserke Ana i Jelena, vrlo bliskih generacija. Naše teniske nade su pričale o teškim uslovima za treninge između raketiranja i sirena, često u praznim bazenima. Ne samo svojim talentom, svi su plenili svojom lepotom.

U zlim i teškim vremenima lek za našu dušu je lepota. Za pohvalu je najnovija akcija objavljivanja najlepših fotografija na konkursu: NAŠA NAJLEPŠA SRBIJA. I nije to jedina akcija koja ohrabruje. Nedavno su objavljena priznanja Radio Beograda 2 i Udruženja gorana Vojvodine zaslužnim za zaštitu prirode.
 
Za dugogodišnju borbu da se utvrde posledice NATO bombardovanja dobila je specijalno priznanje prof. dr Danica Grujičić. Tom prilikom je ukazano i na najveće zagađivače. Po našem svetski priznatom naučniku, akademiku Siniši Stankoviću, ne samo ugrožavanje ekosistema, već i kulturno-istorijskog nasleđa, kao i ambijentalnih vrednosti treba kategorisati kao zagađivanje životne sredine.

Lepota predela je ono što odlikuje našu Srbiju.

Na listi najvećih zagađivača tradicionalnog ocenjivanja Radio Beograda 2 i Udruženja gorana Vojvodine se našala i Elektroprivreda Srbije (EPS), naravno iz više razloga.
Između ostalog EPS upravlja reverzibilnim jezerom u Zaovinama na Tari. Poznata je katastrofa u 2019. godini kada su se pojavila potopljena groblja na dnu jezera. Rukovodstvo EPS-a se pravdalo da je nivo vode bio iznad biološkog minimuma.

Taj tzv biološki minimum je bio projektovan pre 40 godina a priroda čini svoje i tu su se uspostavile nove prirodne ravnoteže i ekosistemi. Teška mokra zemlja se survala prilikom naglog
pražnjenja i povukla sa sobom stabla drveća i neke izgrađene objekte na obalama jezera.

Zbog nedostatka električne energije jezero je ispražnjeno i ove godine. Jezero se ne može tretirati kao sportski bazeni i prazniti u vremenima krize. Ko je kriv što se nestručno upravljalo moćnim elektrenergetskim sistemom Srbije? Nije dovoljno dati neki crni barjak već imenovati odgovorne. Ne mogu se ovakve greške stavljati pod tepih!

Ljubaznošću dr Jagoša Raičevića iz Beograda, nama su dostupne ove priložene fotografije Zaovinskog jezera. Radi osetljivih čitalaca nisu priložene slike prizora prave katastrofe ogoljenih obala, klizišta i isušenog korita reke Rzava, koja je zaustavljna izgradnjom brane.

U Zaovinama, 10. jula 2022. Dr Zorka Vukmirović, Zaovine


Pogled sa brane krajem juna 2020.


Pogled na prilazu brani krajem juna 2022.     

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR