Glas Javnosti

ĐURO BILBIJA: Vašington bi voleo da sve što im se otvorilo ukrajinskom krizom usmeravaju protiv Srbije

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Ruska operacija u Ukrajini je za Vašington i London „idealna oluja“ jer je Rusija uvučena u rat koji disciplinuje Zapad, opravdava dalje postojanje NATO i hrani američku vojnu industriju…

Samo, sve što se događa je i za Putina „idealna oluja“ za stvaranje nove Rusije sa svojom sferom uticaja i svojom valutnom zonom

* Ako izdržimo, ako zadržimo koliko-toliko „nezavisni kurs“ – na šta nas ohrabruje i Kina, i ne dozvolimo da nas Brisel, Berlin i Vašington liše prava da i mimo njih imamo interese i prijatelje - dočekaćemo novo veliko „deljenje karata“ koje po srpski prostor i interese može biti osetno povoljnije i otvoriti nove mogućnosti

* Sa preuzimanjem kontrole makar nad većim delom Ukrajine, Rusija će ponovo biti na ušću Dunava, pa će se – možda i samo od sebe – otvoriti pitanje: hoće li Rusija, koja nastaje u aktuelnom rvanju sa Zapadom, moći i hteti da postavi još jednu svoju crvenu liniju – da nastupa kao zaštitnica pravoslavnih i drugih naroda koji budu hteli da sa njom povežu svoju sudbinu?

* Senka ruske pobede u Ukrajini i rusko-kineske demontaže zapadne dominacije zaštitiće mogući srpski „izraelski“ istorijski izbor. U krajnjem slučaju, ako to bude neophodno, Srbi mogu zatražiti i direktnu zaštitu Rusije i Kine.


AMERIČKA `duboka vlast`, čiji je vidljivi deo Demokratska partija SAD, krenula je u prekomponovanje posthladnoratovske verzije Pax Americana radi pravljenja „novog Zapada“ koji će joj obezbediti pre svega potpunu kontrolu Evrope i novi tip pariranja Kini, sa „savezom demokratija“ i AUKUS-om, proširenim Japanom i verovatno Kanadom, u ulozi glavnih instrumenata.

Džo Bajden, Boris Džonson i Jens Stoltenberg sa faktičkim prisiljavanjem Rusije na rat u Ukrajini - napravili su takozvanu idealnu oluju za veliki plan čija realizacija je u toku.

Samo prisiljavanje je imalo dva okidača

Stoltenberg: tražite manje NATO na granicama Rusije, e – sada ćete ga imati još više!
Prvi je bio nastup ukrajinskog predsednika, Vladimira Zelenskog, na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu na kojoj je dobio „trajuće aplauze“ za najavu da Kijev odustaje od svog nenuklearnog statusa i kreće u pravljenje atomske bombe. A drugi, Stoltenbergovu više nego izazivačku izjavu dva dana pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini: tražite manje NATO na granicama Rusije, e – sada ćete ga imati još više!

Ruska operacija je za Vašington i London zaista „idealna oluja“: Rusija je uvučena u rat koji već pokušavaju da joj pretvore u „drugi Avganistan“, radi čega SAD samo što nisu Kijevu isporučile modernog ofanzivnog naoružanja za milijardu dolara, ponovo se pojavila „opasnost sa istoka“ koja disciplinuje Zapad, opravdava dalje postojanje NATO i hrani američku vojnu industriju, a daje priliku za sveobuhvatne „adske sankcije“ sračunate da – zajedno sa što dužim ukrajinskim ratom – Rusiju ekonomski bace na kolena i obezbede rušenje Vladaimira Putina iznutra.
Samo, sve što se događa je i za Putina „idealna oluja“ za stvaranje nove Rusije sa svojom s`ferom uticaja i svojom valutnom zonom kojoj se, pored „ostatka SSSR“, mogu priključiti i Iran, Turska i neke arapske zemlje. I za (zajedno sa Kinom) svođenje američke dominacije u okvire „novog Zapada“, sa kojim će se postepeno uspostaviti odnosi i pravila igre (konkurencije i kontrolisane konfrontacije) slična hladnoratovskim.


Dok ruska specijalna operacija bude trajala, a Entoni Blinken ne krije da bi u Vašingtonu voleli da traje bar do kraja 2022-ge, trajaće nastojanja „kolektivnog Zapada“ – iz Vašingtona, Londona, Brisela i Berlina – da sve što im se otvorilo sa „ukrajinskom krizom“ usmeravaju protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog prostora i interesa u celini.

Da Srbiju lišavaju i realne vojne neutralnosti i prava da stremi članstvu u EU, istovremeno imajući strateška partnerstva sa Rusijom i Kinom.

Da planskim „prelivanjem Ukrajine“ na naš deo Balkana nastave dedejtonizaciju BiH, prvo blokiranjem nastojanja Banjaluke da povrati bar deo otetih nadležnosti koje Srpska ima po Ustavu BiH, a potom prelaskom u ofanzivu sa pozicija koje su ugrađene u dozvoljavanje Bakiru Izetbegoviću da Dejtonski sporazum proglasi za ludačku košulju na telu BiH.

Da „prelivanjem“ demonizuju i proglase malignim sve srpsko – u gotovo potpunoj simetriji sa demonizovanjem Rusije i proglašavanjem „malignim“ čak i „Ane Karenjine“, Šostakoviča, Čajkovskog i Stravinskog, ruskih mačaka (kojima je zabranjen dolazak na „međunarodne izložbe“), a i „ruskih“ muzičkih instrumenata zbog kojih su Šveđani zabranili jedan koncert.

Protiv Srbije i Srpske će dok traje ruska specijalna operacija pojačano koristiti ne samo NATO, Evropski savet i Evropsku komisiju, Evropski parlament i američki Kongres, nego i OEBS, koji je Donjecka Republika optužila za špijunažu, i Savet UN za ljudska prava i sve što je decenijama šminkano kao „međunarodno“.


Sa završetkom ruske specijalne operacije, uspešnim po Moskvu, počeće i susretno  „prelivanje“ u kontrasmeru koje će učiniti vidljivim glavno: da udruženi Zapad nije uspeo da Rusiju ni razbije ni svede na „benzinsku pumpu sa nuklearnim oružjem“, da je svet postao realno multipolaran, a da je dolar dobio bar dve konkurentske i nezavisne valutne zone formirane oko Kine i Rusije.

Ovo kontraprelivanje, šta god dalje bilo sa Ujedinjenim nacijama i strukturama koje su dosad figurirale kao „međunarodne“, baciće senku i na Balkan i olakšati položaj i Srbije i Srpske. Možda ne odmah i ne dovoljno. Ali, ako izdržimo, ako zadržimo koliko-toliko „nezavisni kurs“ – na šta nas ohrabruje i Kina, i ako ne dozvolimo da nas Brisel, Berlin i Vašington liše prava da i mimo njih imamo interese i prijatelje – dočekaćemo novo veliko „deljenje karata“ koje po srpski prostor i interese može biti osetno povoljnije i otvoriti nove mogućnosti. Pogotovo što je sve što je počelo sa razbi-raspadom Jugoslavije bilo izvođeno – sve do danas – na štetu Srba i protiv Srba.

Vašington je sve učinio da spreči posetu Zorana Đinđića Banjaluci – tri nedelje pre nego što je ubijen, a u danu kada je krenuo prema glavnom gradu Srpske suočio se sa sačekušom kod beogradske Arene.
Uprkos zapadnom antisrpskom „prelivanju Ukajine“ na Balkan, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić su objavili da će Srbija i Srpska zajedno braniti svoju neutralnost i da se će uskoro u Banjaluci zajednička sednica njihovih vlada.

To je barikada koja se može i mora braniti

Ta barikada će biti znatno odbranjivija nakon ruske pobede u Ukrajini koja već ima i tek će imati planetarne posledice.

       Udruženi Zapad se već uverio u tačnost upozorenja Moskve da će širenje NATO na istok dovesti do rata
U Ukrajini je u toku rat u kojem ceo NATO, a ni Amerikanci zajedno sa Britancima, ne smeju da okrenu svoj „kolt“ prema Rusiji.

Počasni predsednik moskovskog Saveta za međunarodne odnose – Sergej Karaganov – procenjuje da se ogroman broj zemalja, makar prikriveno, raduje što je Rusija već podrila dominaciju Amerike i Zapada.


Među onima koji se raduju je i srpska ubedljiva većina jer bi Izetbegovići i Đukanovići bez američke i britanske sile i manipulacija bili smešni pajaci.

Karaganov je uveren da će se jedinstvo koje trenutno demonstriraju sa obe obale Atlantika u dogledno vreme naprosto rasuti.

Pandemija i rat za Ukrajinu, po njegovom mišljenju, samo ubrzavaju deglobalizaciju i liberalne „građane sveta“ lišavaju budućnosti jer se svet vraća iz globalnog i virtuelnog u nacionalno i realno.
Đuro Bilbija, urednik portala Fakti
Nastavak teksta pročitajte OVDE:

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR