Glas Javnosti

CUNAMI U SANU: Akademici Danilo Basta i Časlav Ocić traže neopozivu ostavku akademika Koste Čavoškog

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Cunami u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) pokrenut, da blago kažemo, neopreznom izjavom predsednika SANU Vladimira S. Kostića

Bura izazvana izjavom da Kosovo de fakto i de jure nije u sastavu Srbije), zbog koje je prvi put u istoriji SANU odžan javni protest i počelo potpisivanje peticije da prof. dr akademik Vladimir Kostić podnese ostavku, pojačala se jučerašnjim zahtevom dvojice uglednih akademika SANU, Danila Baste i Časlava Ocića da akademik Kosta Čavoški podnese trenutno neopozivu ostavku na funkciju, kako tvrde - "samoizabranog" sekretara Odeljenja društvenih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Srpskainfo (@srpskainfocom)

                   **********

Članovima Odeljenja društvenih nauka: "Naše prisustvo ovom sastanku članova Odeljenja društvenih nauka (ODN) niukoliko ne znači legalizaciju (i/ili legitimizaciju) puča od 15. juna 2017. godine (za kojom toliko žudi akademik Kosta Čavoški, verovatno duboko svestan svog uzurpatorskog čina). Puč ostaje puč! Taj protivpravni i antistatutarni čin ne zastareva. A njegove posledice su sve pogubnije po čitavu SANU, posebno po Odeljenje društvenih nauka, za koje Čavoški u „sekretarskom izveštaju“ sam konstatuje da je „na ivici egzistencije“. Umesto da pristupi razumnom razgovoru o izlasku iz duboke krize (što smo mu višekratno predlagali i lično i preko organa SANU, pa čak i putem štampe i društvenih mreža) on je, koristeći metode sile (i potajice), krenuo da ntrigira, kleveće, sklapa sumnjive „dilove“ s Aleksandrom Đ. Kostićem (trgovina uticajem), falsifikuje činjenice, denuncira i na razne načine proganja Bastu i Ocića, sve u nameri da im onemogući rad u SANU i njihovo učešće u proceduri izbora (za nove članove i rukovodstvo SANU), a sve s krajnjim ciljem brisanja Ocića i Baste iz članstva SANU, s optužbom da su neradnici. I da im zbog toga treba oduzeti sredstva za finansiranje odbora kojima njih dvojica predsedavaju i da taj novac treba prebaciti na odbor kojim predsedava akademik Tibor Varadi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandra Aleksic (@sandrina.aleksic)

Kada to nije uspelo, onda smenjivanjem Ocića kao predsednika dvaju odbora (Odbora za ekonomske nauke i Akademijskog odbora za proučavanje stanovništva) i preusmeravanjem sredstava za finansiranje rada tih odbora na novoustanovljeni (ili stari preimenovani) individualni projekt Koste Čavoškog (apanaža 300.000 godišnje).

Kad je u tome uspeo, Čavoški, osokoljen tim uspehom, juriša dalje: on ispituje „pravne“ modalitete za oduzimanje akademskog dodatka (nagrade) Basti i Ociću zbog "nerada". Kad je uhvaćen s rukama u medu, brzo od toga odustaje i koncentriše se na stvaranje virtuelne realnosti koja je u saglasju s njegovim slavoljubljem i nezajažljivim koristoljubljem. U želji da ostvari te svoje ambicije, on ne preza od upotrebe najnedostojnih sredstava.

Zavađa ODN s članovima odeljenja istorijskih nauka. Piše tajna pisma (s odloženim dejstvom protiv akademika Krestića). Tajna pisma su mu omiljeni žanr. Na tajno pismo predsednika SANU povodom Ocićevog intervjua u jesen 2018) on je jedini koji je odgovorio na taj predsednički cirkular u kome preuzima na sebe svu odgovornost za junski puč 2017. u ODN.

Takvim projektima u poslednje vreme predsednik SANU časti „prijatelje“ SANU, a kažnjava „neprijatelje“ tako da im ukida odbore i slično.... Tako u Godišnjaku SANU CXXVI za 2019. na strani 179. stoji: "Izveštaji o radu akademika Danila Baste i Časlava Ocića nisu dostavljeni Odeljenju društvenih nauka“. To predstavlja ne samo notornu laž, uvredu i klevetu akademika Baste i Ocića, nego i skrnavljenje uspomene na preminulog akademika Marka Anđelkovića koji je Bastin i Ocićev izveštaj blagovremeno primio i, kao i izveštaje za 2017. i 2018. godinu, prosledio ODN (o čemu postoji pisana i verodostojna dokumentacija).

Kosta Čavoški ne ponaša se samo nedostojno, ogrešujući se o moralne i akademske norme, nego je, uvodeći lični režim (a zaklanjajući se iza „demokratske većine“) on spletkama, trgovinom uticajem, nenamenskim trošenjem sredstava, kreiranjem i širenjem klevetničkih neistina ozbiljno krši zakon.

Foto: Printscreen Youtube/Kosta Čavoški

Stoga smatramo da je jedini izlaz iz ovog nepodnošljivog stanja koje traje gotovo četiri godine, odnosno početak ozdravljenja ODN, da Kosta Čavoški ODMAH PODNESE NEOPOZIVU OSTAVKU na mesto sekretara ODN-a i tako stvori prostor najstarijem članu ODN da kao tranzicioni sekretar započne normalizaciju stanja u ODN.

Ovo naše obraćanje treba tumačiti kao ZAHTEV ZA TRENUTNU NEOPOZIVU OSTAVKU AKADEMIKA KOSTE ČAVOŠKOG.

Ukoliko se ne krene tim putem, tužićemo sudu akademika Čavoškog i ostale aktere puča iz 2017, između ostalog piše u otvorenom pismu akademika Danila Baste i Časlava Ocića upućenog Odeljenju društvenih nauka SANU...

... U pismu od 27. januara 2021. zahtevali smo da akademik Kosta Čavoški bez odugovlačenja (do kraja januara) sazove vanrednu sednicu ODN-a, na kome će jedina tačka biti: TRENUTNA NEOPOZIVA OSTAVKA AKADEMIKA KOSTE ČAVOŠKOG NA MESTO SEKRETARA ODN-A

Ta VANREDNA sednica bi zbog urgentnosti trebalo da se održi pre redovne januarske sednice. Dodatni razlog da se ta sednice održi pre 1. redovne sednice sastoji se u tome što smo mi tu sednicu predložili pre nego što je akademik Čavoški uputio poziv za 1. redovnu sednicu. Konstatujemo ponovno da dosad tu VANREDNU SEDNICU akademik Čavoški nije sazvao. Ukoliko je na sazove (tako da njeno vreme održavanja prethodi 1. redovnoj sednici) do 29. januara 2021, do 14 časova, čitavu korespondenciju (od 2. decembra 2020. naovamo) u vezi s ostavkom akademika Čavoškog predočićemo javnosti u subotu 30. januara 2021. godine.

S poštovanjem

Časlav Ocić, s.r., red član SANU

Danilo Basta, s.r., red član SANU

Dakle,  orkan je u najavi: prosto je neverovatno da se ovakvo stanje "ni na nebu ni na zemlji" nastavlja u nedogled.

Jer, SANU se oglušio i na zahtev grupe intelektualaca da se SANU izjasni - "da li je predsednik SANU, akademi Vladimir Kostić dao izjavu "da Kosovo de fakto i de jure" nije više u sastavu Srbije, kao PREDSEDNIK Akademije, da li SANU stoji iza te izjave, ili je možda Vladimir Kostić to rekao kao građanin Vladimir Kostić?!"

Ili se SANU ponaša kao noj, pa zabija glavu u pesak?!

Glas javnosti - Vladan Dinić

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR