Glas Javnosti

ČUJTE SRBI! Otkud to da danas slavimo Novu godinu ovako obesno i mrsno i to usred božićnog posta? (VIDEO)

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Kako nam se to dogodilo da je Nova godina glavni zimski praznik, bar ako je sudeći po našim pseudoelitama, medijima i trgovačkim lancima?

Ovakav vid proslave Nove godine su nam doneli Titovi komunisti kada su zaposeli vlast iza sovjetskih tenkova i kaćuša 1944. godine. Sve je to činjeno kako bi se u narodu potisnulo slavljenje Božića, Bogojavljenja i Krsnih Slava u januaru tj. kako bi se Srbi odvojili od Srpske pravoslavne crkve. 

Nikada Srbi pre komunista nisu na ovakav način slavili Nove godine. Komunisti su to forsirali u školama, medijima i uopšte u popularnoj kulturi. Generacije stasale u Titovom komunizmu uopšte nisu ni znale da postoji Božić.
Šta se zapravo dogodilo?
Najpre, dolaskom Titovih komunista na vlast Nova godina je proglašena za državni praznik. Već 1945. godine određuju se tri neradna dana za Novu godinu, medijski se to promoviše i otpočinje izbacivanje Božića iz kulturnog i narodnog života. Ubrzo srpski Božić Bata (tj. Sveti Nikola) postaje komunistički i sovjetski Deda Mraz, organizuju se novogodišnje priredbe po školama, ide se u školu za Božić itd.
Sve do 1919. godine julijanski kalendar je bio zvaničan u državi i tada je isključivo Božić bio državni praznik, pa se zatim kao Slava slavio Sveti arhiđakon Stefan, Sveti Vasilije, Sveti Jovan Krstitelj, Sveti Sava itd. 
Kada je 10. januara 1919. godine država zvanično usvojila gregorijanski kalendar i kada je došlo do razmimoilaženja između državnog i crkvenog kalendara, svetovna tj. državna Nova godina se praktično nije posebno proslavljala, naročito zato što pada u sred Božićnog posta, a većina Srba je do 1945. godine postilo svih 40 dana.
Na ovoj slici, pored Titovih proslava Nove godine, nalazi se dokument Ministarstva prosvete NR Crne Gore, koje je postupalo po nalogu Ministarstva za nauku i obrazovanje FNR Jugoslavije iz 1945. godine. Taj dokument pokazuje kako su Titove komunističke vlasti odmah počele da rade na "učvršćivanju" kalendarske Nove godine "kao narodnog praznika", a sve u cilju da se "pomogne, suzbije i odvrati pažnja od svetkovanja Božićnih praznika", naročito "kod dece i omladine". 

tito 
Tako se proslava svetovne Nove godine najpre uvodi u sve osnovne i srednje škole, dobijaju se u cilju proslave 3 neradna dana i nalaže se organizovanje novogodišnjih priredbi u svim školskim ustanovama i radnim organizacijama, sa komunističkim Deda Mrazovima. 
Ono što je najzanimljivije je to da komunisti uopšte nisu krili da to čine da, kao što piše u ovom dokumentu, "potisnu i suzbiju značaj verskih praznika" koji su do tada u srpskom narodu bili neprikosnoveni.
Takođe se u dokumentu traži da izbor i sadržaj programa novogodišnjih proslava "očisti od uticaja mističkih i simboličkih obreda" koji uz takve proslave često budu vezani zbog blizine Božića.
Pored škola, u popularisanje slavljenja Nove godine ogromnu ulogu su odigrali mediji, a naročito pojava televizije 1958. godine. Organizovani su posebni programi, svečane priredbe, najbolji glumci i umetnici snimali su novogodišnje emisije, dok su filmski maratoni najboljih filmova pojačavali praznično raspoloženje. 
Sve državne institucije Titove Jugoslavije bile su uključene u promociju i popularisanje proslava Nove godine, dok je u zapećku srpski Božić ostao neprikosnoven jedino u srpskom selu, kao i u retkim preživelim srpskim građanskim porodicama, koje su, ipak, iza spuštenih roletni, pevali Božićni tropar, čekali položajnika, palili badnjak, lomili česnicu itd.
Danas se čini da je komunistički eksperiment u velikoj meri uspeo i da je srpski Božić kod mnogih Srba još uvek u senci novogodišnjih mrsnih krkanluka, opijanja i šenlučenja. Danas možemo slobodno da kažemo i da je po pitanju proslava kalendarske Nove godine, komunistički eksperiment u potpunosti uspeo—jugoslovenska Nova godina je potisnula srpski Božić, Deda Mraz je pobedio Božić Batu-Svetog Nikolu!
Nadamo se da će mlađe generacije uvideti ovu podvalu i polako početi da vraćaju stvari na svoje mesto.

Aleksandar Popović, Ilinois USA


BONUS VIDEO: NOVOGODIŠNJA ŠMINKA! KOJI MAKE UP ĆE DOMINIRATI U 2022. GODINI?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR