Glas Javnosti

ČUJ SRBIJO: Danas je 6. april, dan upisan NAJCRNJIM SLOVIMA U SRPSKOJ ISTORIJI

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Čestiti POTOMCI, dragi prijatelji, poštovani članovi GRUPE. Danas je 6.APRIL - datum koji je za sva vremena upisan NAJCRNjIM SLOVIMA u srpskoj istoriji.

Ali izgleda da nama ni takvi tragični događaji sa hiljadama poginulih i ranjenih i do poslednjeg papira SPALjENIM nacionalnim kulturnim blagom nisu dovoljni da se setimo one narode izreke "AKO MI ZABORAVIMO NjIH - SUTRA ĆE NAŠI ZABORAVITI NAS", aludirajući na podvig naših pilota branilaca "srpskog neba" 6.aprila 1941.g.

E na žalost tužna i bolna istina je da su i ove godine kao i prethodnih dnevni listovi u Srbiji (izuzev POLITIKE koja na naslovnoj strani podseća na zloglasnu operaciju "Odmazda" i o tome objavljuje tekst iz pera novinara Vasilija Filipovića pod naslovom "Dvanestodnevni otpor najavio slom Jugoslavije) ZABORAVILI ne samo NjIH (naše vitezove branioce neba) već i da je 6.april 1941.god. uopšte i postojao?


ZATO za razliku od ranijih godina,  uopšte nemam dilemu da li treba da postavim ili ne ovaj svoj kritički osvrt?

Naravno da TREBA i MORAM da ga postavim! A moram zato jer mi je to kao članu i potpredsedniku SAVEZA udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i DUŽNOST i OBAVEZA.

Pitam se! 

Pa da li je moguće, da u našoj otadžbini Srbiji, opet kao i prethodnih godina (izuzev POLITIKE) ni jedan od 13. dnevnih listova na svojoj naslovnoj strani, ne objavi ni jednu, jedinu reč o 83. godišnjici divljačkog i necivilizacijskog bombardovanja (bez objave rata) civilnih ciljeva jednog naroda, jedne države i njenog glavnog grada BEOGRADA (pri tom proglašenog i zvanično za OTVORENI GRAD)?

Pa smem li ja kao pripadnik udruženja potomaka ratnika, rodoljub, patriota i običan građanin, samo da pitam glavne i odgovorne urednike najčitanijih i manje čitanih dnevnih listova Srbije,

DA LI SE U BEOGRADU I DRUGIM BOMBARDOVANIM GRADOVIMA SRBIJE DESIO 6.APRIL 1941. ILI NE?

Po svim naslovnim stranama (izuzev "Politike") OČIGLEDNO NIJE!  Pa ako smo mi iz jednog malog udruženja iz Ljubovije i brojni članovi ove viber grupe "POTOMCI..." našli za shodno da to bar simbolično obeležimo na GRUPI, ovako, kako smo obeležili, zar to nisu mogli i naši dnevni listovi sa bar po jednom kratkom rečenicom? NEVEROVATNO ALI NISU! Pa zar neko misli, da te naše nevine i nedužne civilne žrtve, pobijene 6.aprila 1941.g. NISU TO ZASLUŽILE bar kao pijetet i kulturu sećanja jednog naroda? Takođe, zar neko misli, da naše mlade generacije o tome baš sve znaju i da ih kao potomke tih istih žrtava NE TREBA PODSETITI NA TAJ UŽASNI ZLOČIN POČINjEN PREMA U TOM MOMENTU NEDUŽNOM NARODU? E pa, ako oni ne smatraju, ja smatram i mislim da delim mišljenje skoro svih članova Udruženja potomaka ratnika od 1912 do 1920.g. Da treba podsetiti, da bi se PAMTILO i NIKADA NE ZABORAVILO!


Da je u nedelju ujutru, oko 6,30 časova (dok je većina građana još spavala) tog 6.aprila 1941. Hitlerova armada "Luftvafe" (ratno vazduhoplovstvo) iz sastava 4-te vazduhoplovne flote, sa 484.bombardera, nemilosrdno počela da razara Beograd i ostale veće gradove u našoj otadžbini. Samo u Beogradu je tog dana poginulo oko 4000 civila uz neprocenjiva materijalna razaranja.

Zar nije zaslužila ova država i ovaj narod, a pogotovu naši mladi, da im se kaže i da ih podsetimo, da je  JEDINA NACIONALNA BIBLIOTEKA U SVETU NAMERNO GAĐANA I DO TEMELjA SPALjENA, bila baš naša na Kosančićevom vencu? Biblioteka kao kulturno dobro i civilni cilj, gađana po izričitom i ličnom naređenju Hitlera sa zapaljivim (fosfornim) a ne eksplozivnim bombama, koje razvijaju temperaturu od 2.500 C, a rasprsnuti komadići po 1.300.C. Pa zar nije trebalo danas podsetiti, da je cilj bio UNIŠTITI ISTORIJU, KULTURU I NACIONALNO BLAGO JEDNOG NARODA? Kakvog naroda? Pa naroda starosedeoca na Balkanu, kome se uporno prekraja istorija i pokušava veštački dokazati da je eto došao odnekud tamo iza Karpata kao divlje horde u 7.veku ili da zagovornici tzv."Bečkoberlinske škole" budu još ubedljiviji i precizniji, tačno 627. g.po vizantijskom caru  Porfirogenitu VII i njegovoj radiranoj istoriji. E pa lepo, a istorijske spise egzaktnih nauka poput arheologije, filologije....to spalimo do temelja. A spaljeno je:

354.000 knjiga,
500.000 svezaka,
1.365 ćirlskih rukopisa,
1.700 orijentalnih - turskih dokumenta o Srbiji i Inkunbala,
1.500 kartografskih i grafičkih zbirki,
4.000 časopisa,
1.800 različitih novina,
Povelje od 12 do 17.veka,
Prepiska i lične biblioteke značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije, poput:
Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika....
I čega sve još ne?


Ništa nije spaseno. SVE JE, AMA BAŠ SVE IZGORELO. A gorelo je puna tri dana, sve do 9.aprila popodne.
Pored Narodne biblioteke potpuno su uništena još 682.objekta i 1.601 oštećen, od 440 tona AVIO BOMBI "IZRUČENIH" na Beograd u 4 naleta ili udara tog dana i to:

prvi od 6.50 - 9.00 č,
drugi od 12 č,
treći od 15,30 - 18 č i
četvrti oko 19 č.

I na to ne treba podsetiti! NEZAHVALNO da nezahvalnije prema svojoj istoriji i svojim precima NE MOŽE BITI?

Zar ne treba odati dužni pijetet i 11-orici hrabrih div junaka pilota 6.lovačkog puka, koji su hrabro uzleteli sa ratnim avionima i uleteli u nemoguću borbu na nebu, unapred osuđenu na neuspeh, polažući svoje mlade živote na OLTAR OTADžBINE? Pa zar nisu zaslužili podsećanje danas, na svoj heroizam, rodoljubivost, vojničku čast i zakletvu?

SVAKAKO SU ZASLUŽILI, ALI ETO IZUZEV LISTA POLITIKA, odtali dnevni listovi  NISU IH SE SETILI. 

Onda bar da ih se setimo mi i pri tom mlađim generacijama prenesemo i sledeće:


U operaciji koju je Hitlerova fašistička Nemačka nazvala kodnim znakom "ODMAZDA" u bombardovanju, nemilosrdno su sravnjene sa zemljom bolnice, crkve, žel.stanice, pijace... A zašto baš ODMAZDA? Da nije možda i zbog one 1914,1915,1916 i 1918.g. ili preciznije reći, zbog poraza koji je GOLIJAT (čitaj Nemačka) doživeo od DAVIDA (čitaj Srbija) u toj istorijskoj vojni. Da li je slučajno koincidencijom ili možda planski kao pandan na "MARŠ NA DRINU" znak za početak napada, na Radio Berlinu u 05,20 č. tog 6.aprila, bio baš "MARŠ PRINCA EUGENA" austrijskog kompozitora Andreasa Leonarda? A da podsetim princ Eugen je EUGEN SAVOJSKI koji je oslobodio Beograd početkom 18.veka, a elitne nemačke jedinice nosile su naziv "PRINC EUGEN" ili možda zato što je i Hitler rođen na isti datum kada i on 20.aprila? Ostaje nam da nagađamo ili da se svako opredeli kako misli, ali znam da NIKADA NE SMEMO DA ZABORAVIMO?

E pa čestiti POTOMCI! Mi smo članovi UDRUŽENjA POTOMAKA RATNIKA SRBIJE od 1912 do 1920. koji časno i ponosno baštinimo i čuvamo sećanje na sve svoje slavne pretke koji su časno branili svoju otadžbinu Srbiju i svoju više nego prebogatu nacionalnu istoriju.

Eto MOŽDA SMO OPROSTILI (jer smo pravoslavci) ali sigurno NISMO ZABORAVILI i NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI, jer to ne smemo čak i da hoćemo!

AUTOR: Potpredsednik SAVEZA udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Prof.hadži Sreten Cvetojević "Cvele"

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR