Glas Javnosti

ALBANIJA DO SARAJEVA: Piše Milijana Baletić

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Bože dragi, kako su se ponovo – isti, sa istim ciljem i žestinom, sjatili na nas?! Zaokružili interesnu sferu na Balkanu – od Srbije, preko Crne Gore, do Republike Srpske – i udarili da završe započeti posao?!

Kako ne bismo imali dilemu šta zapadnjaci u ovom novom jurišu na Srbe celog Balkana hoće – ključne tačke su poklopili onim istim kadrovima – još iz ’90-tih! Združenost sa neprijateljima iz okruženja – bez kombinacije sa našim autošovinizmom – ne bi im „činila posao“?! Ta naša sramna – autoimuna bolest – glavna im je municija?!

Bože dragi, kako su se ponovo – isti, sa istim ciljem i žestinom, sjatili na nas?! Zaokružili interesnu sferu na Balkanu – od Srbije, preko Crne Gore, do Republike Srpske – i udarili da završe započeti posao?!

Ono što im je – ova tri „fronta“ uvezalo u jednu celinu – to je „drskost“ Srba da, kao svoji na svome, od pamtiveka tu žive! Ma, sami taj srpski bezobrazluk – da uopšte i žive – izaziva nepodnošljivi bol duše – što zapadnjacima, što njihovim saborcima iz našega okruženja?! Jedino bi ih usrećilo kad bi čuli – da Srbi – bilo gde, „poginu“?!
Što se susjeda Xrvata tiče – oni su posebno „osebujni“! Njihova duša boluje, već, pri samoj pomisli da Srbi, bilo gde na planeti postoje?! Njima spasa nema?!

Da ne bismo bili u dilemi šta zapadnjaci, u ovom novom jurišu, od nas hoće – ključne tačke su poklopili svojim proverenim kadrovima, koji – ne znam da li su se nad nama, od ’90-tih pa nadalje – dublje ili sramnije upisali!

Kakvim su im samo iskustvom i potvrđenim „umećem“ napucana ova trojica američkih „diplomata“ raspoređenih na udarnim pozicijama – od Gabrijela Eskobara, Kristofera Xila do Majkla Marfija?! Teško je reći koji nam je „poznatiji“?! Xil nam je budući ambasador u Beogradu, Marfi u Sarajevu, a Eskobar „treće oko“ nad zapadnim Balkanom! Sve ih povrnuli da započeto definitivno okončaju?!

Marfija su nam ovuda šetali još ’96. tri godine u Sarajevu, pa od ’99. tri u Prištini. U američkoj diplomatiji bilo mu je povereno mešetarenje i u Ukrajini, Moldaviji i Belorusiji?! Toliko se dokazao da je bdeo i nad celom Evropom i Evroazijom i to kao direktor Kancelarije za bezbednost i političko-vojna pitanja! Ma, idi! Ako je ikome mir u krvi – njemu je?!

A, tek Xil – od Dejtona do bombardovanja Srba, gde nas je god bilo, on je – zajedno sa Ričardom Xolbrukom, čiji je bio zamenik – solio čorbu. Kako je samo ’90-tih, kao specijalni izaslanik za „ugrožene“ Šiptare – uspešno (na)vodio pregovore – od Rambujea do NATO-pogroma nad nama?! Malo je onih koji, kao on – zaslužuju spomenik u sred Prištine i to – tik uz Klintona! Bronzom ovekovečiti borce za Šiptaristan – to bi bila „umetnost“ – za istoriju zapadnjačkog čojstva i viteštva?!

Tu je i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan – Eskobar! „Proučava“ nas još od ’98. kada je pri Kancelariji visokog predstavnika uhodio Banjaluku i pratio plan rušenja Srbije! Onda je gurnut u Podgoricu u diplomatskom timu za vezu. Čim su ustoličili kvislinšku vlast pod Đinđićem, postavljen je za šefa političkog odeljenja u ambasadi u Beogradu. Pošto nas je apsolvirao – od Republike Srpske, preko srpskog svetog KosMeta do Crne Gore – sad nas svodi na zadatu meru?!

U ovom najnovijem pohodu na nas krenuli su od Republike Srpske. Zadatak da – Rezolucijom o genocidnim Srbima u Srebrenici, prvi „gurnu dominu“ – dobili su zvanični milovci u crnogorskoj opoziciji i – prikriveni milovci u tamošnjoj vlasti?! Odmah im se Rezolucijom pridružio i Šiptaristan, pa nadovezao odlazeći gaulajter Incko zakonom kojim će da ‘apsi po BiX, svakog ko negira – „Rezolucijin genocid“?! Onda je Ustavni sud u Sarajevu doneo odluku da Srpskoj oduzme šume i obradivo zemljište – što je po Dejtonu njeno –i prepiše ih na centralne organe BiX?! E – tu je još jedna kvaka! Taj Ustavni sud čine: dva Srbina, dva Xrvata, dva Bošnjaka i – tri stranca – koja, uz dva Bošnjaka, uvek dobiju većinu za odlučivanje – kao što su imali i u ovom slučaju?! A – zamislite „slučajnosti“ – jedan od ta tri stranca im je, niko drugi do Albanac?! Ma, bravo?! Kako se oni samo dosetiše da ih udenu Srbima – ne samo u Srbiji i Crnoj Gori gde ih ima – nego ih i u BiX, makar jednog, da im – i tamo – bude glavna poluga za davljenje Srba?!

Od ove trojice američkih jurišnika, za sada se – ali ono baš – „otvorio“ jedino Eskobar! U skladu sa tim – i Šiptare otvoreno sokoli – da Srbima od BiX, Srbije do Crne Gore „spuste rampu“ – što očigledno, što u građanerstvo zavijeno?! Pošto nas je apsolvirao – sad tačno zna koga, kad i s kim upariti, protiv koga i kako! Za uspešnost kombinacija – garancija mu je naš autošovinizam?! Ta naša – sramna – autoimuna bolest – neprijatelju je glavna municija?!

Za ovaj sadašnji zapadnjački rebus – samo treba pratiti njega i ove „naše“ koji tu „pesmicu“ ponavljaju?!
Evo ja – nikako da shvatim ovu najnoviju „vladavinu naroda“ koju – prvi put posle dva i po milenijuma – instaliraše u Crnoj Gori?! Napuni narod glasačku kutiju do vrha glasovima – za svoje, i – kad je „otvori“, unutra čuče – nečiji(?!) – „eksperti“?!

I, da ne bi one tri rečenice Eskobarove, koje nam sad svaki dan „peva“ Dritan – ja se još ne bih mogla razavetiti!

Razavećivanje krenu od budvanskog Bezbednosnog foruma 15. oktobra, gde se Eskobar „oćitovao“ u video uključenju: „One političke snage u Crnoj Gori, koje su prosrpske, trebalo bi da prepoznaju da Crna Gora treba da bude demokratska, nezavisna, suverena i okrenuta Zapadu, i da ostane deo NATO-a. Za one partije (čitaj prosrpske) koje nastoje da umanje ove aspekte (znači NATO i raskidanje Crne Gore sa sobom, jer – pravoslavna nema kud na Zapad/?!/), mi imamo puno načina da im odgovorimo. Neki od njih su sankcije, kao i diplomatska i politička izolacija“?! E, ovo je – vrh?!

Ma, meni si – prijatelju – potpuno logičan! Kud sa srpskom vladom na Zapad, osim – ako ih ne bismo prepakovali?! Nema mešanja baba i žaba! Crta je povučena još u šizmi 1054. godine – pravoslavni na Istok, tamo gde je hrišćanstvo i nastalo. Na Zapad – odvojeni od „istoka“ – rimokatolici! A, to što narod glasa(?!) – šta zna narod?! Zbog „neznavenoga“ naroda ste se vi i namučili da pripremite „kutiju sa ekspertima“?!

E, sad – istine radi – nije da nije pružena šansa i svakom Srbinu – samo ako se „dozove pameti“?! Što(?!) – zar je malo Srba koji su se „dozvali“ – puknuli s četiri prsta po čelu i udarili rukoljub papi?! Ne malo – nego je od takvijeh – čitav jedan narod nastao?! Mada, imamo mi i onih koji se nisu ‘vatali ni tri ni četiri prsta! Sad, pošto im je svejedno, a pritisnuo ih Zapad – najradije bi tamo! Takvi se, inače, ne opterećuju glupostima identiteta, predaka, istorije… – kad im je šta isplativo – to su?! Evo Milo – većeg Srbina od njega bivalo nije! Ma – taman ovoliko koliko je i sada zapadnjački montenegrin – nedavno je bio Srbin?! Veće od toga – nema?!

Ove, koji dozivaju Alaha – Eskobar nije pominjao?! Nisu im problem – „dapače“! Oni su – samo takvo sredstvo – u borbi protiv nas pravoslavnih?! Sad, nije ni njima lako! I oni zapadnjacima polažu ispite! Na primer, Dritan – nema toga „ispita“ koji nije položio?! Od prvog dana – od kada su ga litije dovele na vlast – drži čvrst kurs da – samo preko njega mrtva – mogu Srbi u Crnoj ući u vladu?! Onda je glasao da su Srbi napravili genocid u Srebrenici, pa je u Srebrenicu i otišao da se pomoli, sa sve otvorenim šakama u položaju molitve Alahu, ali – zato je tražio da se mitropolit SPC ne ustoličava u njegovo vekovno sedište na Cetinju?! A– sve službe – kojima on komanduje kao potpredsednik vlade – jedino što su do sada „otkrile“ to je – da će „Krivokapić biti uhapšen kao izdajnik“, ako u Beogradu u patrijaršiji sa SPC potpiše Zakon o slobodi veroispovesti?! Ma, fazon je upalio, samo tako?!
Ličnu žrtvu koju podnosi „zbog Crne Gore“ – priložio je i na prvi 17. februar, koji je dočekao u vladajućoj fotelji – čestitajući Šiptaristanu nezavisnost: „Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom Dana nezavisnosti Republike Kosovo…

Cijeneći prijateljske i komšijske odnose naše dvije države, radujem se saradnji koja će donijet dobrobit građanima Crne Gore i Republike Kosovo“?! Onda je, sledećeg meseca, i lično pristigao u posetu „Kosova“?! Sad mu je oduševljena prestonica velike Albanije (najbolje da nije oduševljena), dok je posećivao – poklonila ključeve kapija Tirane?! To što po regionu obilazi i podržava – albanski svet – potpuno mi je logično, ali kako on nama sasu odgovor na pitanje o – srpskom svetu: „Nama ne treba srpski svet, već evropski“?! Ma, ne pričaj(?!) – ne treba ti, veliš?!

A, sad nakon Eskobarovog objašnjenja ko može, a ko ne u vladu Crne – osokoljeni Dritan – nakon što mu je zapucao u posetu, odma’, još iz Vašingtona, pred novinarem „Glasa Amerike“ – stavi tačku na moje dileme: „Crna Gora apsolutno ostaje posvećena našem prozapadnom kursu, našoj jasnoj i nedvosmislenoj spoljnoj politici… Amerika čvrsto stoji uz Crnu Goru i čvrsto stoji uz vladu Crne Gore – ovu vladu Crne Gore“?! Na pitanje bi li mogao u skupštinsku većinu sa milovcima iz opozicije, čusmo – kako se oni „vrijednosno i programski skoro ne razlikuju“ – ali se, eto, malo personalno ne mirišu?!

A kad je pitan, šta je rečeno oko ulaska „pobednika“ u vladu, koji su osvojili 38 poslaničkih mesta, on će ti na to – sav bitan i zagonetan sa svoja 3 skupštinska glasa, onako, potpuno relaksirano: „Ne bih, zaista, komentarisao… Pozicija je vrlo jasna… Tako da sam lično vrlo zadovoljan(?!)… Pozicije Građanskog pokreta URA su jasne, nedvosmislene i potpuno usklađene sa našim međunarodnim partnerima“?!

Ma, šta kažeš – URA usklađena sa zapadnjačkim interesima – a ti zadovoljan određuješ Crnoj Gori „kurs kretanja“?! Još ćemo dobiti i kompleks koliko nam ističeš svoju „principijelnost“ – zbog koje si, kao, privržen „ekspertskoj vladi“ – čime podnosiš ličnu žrtvu „za dobrobit“ Crne?!
E, vidite ovako, ne znam za druge, ali – meni je Dritan car! Ja bih njemu za života podigla spomenik i to za početak – na sred Cetinja! Što(?!) – pa ja ne znam da ima neko od Albanaca u njegovoj URA-i?! To je „naš“ vođa?! On je – uz nešto „Jelušićka“ – pokupio naše građaniste?! Zvali se mi Crnogorci ili Srbi (za ovaj slučaj potpuno je nebitno) – mi smo radije bili Dritanovi nego svoji?! I, šta sad?! Biće da je – zalutalima koji spas traže tamo gde im je gotova pogibija – kriv Dritan?! Ili, možda, onima koji ne lutaju – nego su ciljano Dritanovi – jer mazohistički uživaju u samozatiranju i samoponiženju?!

Ma, nemojte?! Najbolje da nam Dritan, koji – gde god radi, radi u interesu svoga naroda – još to i nacrta na građanerskom barjaku koji je „istakao“ – ne bi li pročitali dok – kao stado – javimo za njim?!

Ma – vidi, Dritane – ne samo na Cetinju – nego širom velike Albanije da ti po jedan spomenik podignu – ne bi ti se tvoj narod odužiti mogao!!!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR