Glas Javnosti

Leto toplije za dva stepena: Očekuje nas vrela sezona

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Jasminka Smailagić iz RHMZ, za "Novosti": Pred nama je vrela i sušna sezona. Krajem jula i početkom avgusta se očekuje pojava toplotnih talasa

Ovogodišnje proleće došlo je posle zime koja je bila neočekivano topla. Kao da je htelo da nadoknadi neke "pakosti" za koje je obično zaduženo najhladnije godišnje doba.
 
Kako su nam rekli u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, tokom poslednje dve nedelje područje Srbije bilo je pod uticajem periferije ciklona iznad istoka Evrope, što je uslovilo promenljivo oblačno i nestabilno vreme, povremeno sa kišom, pljuskovima sa grmljavinom, praćeno olujnim vetrom i gradom.

- Vremenske prilike sa čestim kišnim epizodama su uobičajene za ovo doba godine, odnosno za prolećnu sezonu - rekla nam je Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze republičkog RHMZ. - Sve pojave koje su dosad zabeležene karakteristične su za proleće.

Naša sagovornica se osvrće na činjenicu da smo tokom proteklih godina svedoci klimatskih rekorda, kako u Srbiji tako i u svetu. Protekla zima bila je peta najtoplija u našoj zemlji od 1951. godine.

- Blaga zima ne ukazuje nužno da će i tokom ostatka godine biti ekstremno toplo - kaže Smailagićeva. - Ipak, na osnovu poslednjih rezultata numeričkih modela za sezonsku prognozu vremena očekuje nas toplo i sušno leto, ali ne tako toplo kao što je to bilo 2012. godine, koje je bilo najtoplije u Srbiji.

Tokom nastupajućeg leta, a na osnovu dosadašnjih modela, naši stručnjaci očekuju da će srednja temperatura vazduha biti do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, u nižim predelima Srbije od 21 do 24, a u brdsko-planinskim od 13 do 17 stepeni.

- Krajem jula i početkom avgusta se očekuje pojava toplotnih talasa, odnosno perioda sa kontinuiranim nizom veoma toplih dana. Tokom leta, broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i više, u nižim predelima očekuje se u intervalu od 30 do 55 dana. Tokom leta prognozira se do 15 tropskih noći sa minimalnom temperaturom vazduha preko 20 stepeni, a u Beogradu 25.

Letnje padavine

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom leta količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije.

Letnja količina padavina se očekuje u intervalu od 120 do 240 milimetara u nižim predelima, a na planinama od 190 do 250 milimetara.

- Treba napomenuti da je u brdsko-planinskim predelima moguća i veća količina padavina, uslovljena intenzivnijim razvojem konvektivne oblačnosti - dodaje Smailagićeva. - Prognozira se da će broj kišnih dana tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 18 do 28, a na planinama do 36 dana. Očekuje se da će tokom leta biti do tri dana sa količinom padavina većom od 20 milimetara.

novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR