Glas Javnosti

Kumkvat – zdravo voće

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Male ovalne narandže ste sigurno primetili na rafovima supermarketa,to je kumkvat i danas vam pričamo o njegovim lekovitim svojstvima.

To je vrsta citrusnog voća, veoma slatkastog okusa, a ono što ga razlikuje od ostalih citrusa je to što se jede zajedno sa korom. Dostupan je tokom cele godine, prvobitno je uzgajan samo u Kini, a danas je njegova proizvodnja proširena po celom svetu. Postoje četiri vrste kumkvata, a to su nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.
Kao i većina citrusa sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala.
Evo par dobrih razloga zbog čega bi trebalo probati ovo voće

Štiti od kancerogenih obolenja

Kumkvat sadrži velike količine antioksidanata kao što su već navedeni vitamin C, ali i vitamini A i E. Pored vitamina tu su i dobre količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin, pektin, … Antioksidanti i fitonutrijenti štite telo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Jača imunitet
Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa kao i drugih uobičajenih infekcija.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od upala.
Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija.

Štiti od dijabetesa

Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Podiže nivo energije.
Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljenih hidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Upotreba u ishrani i kulinarstvu
Pre jela ovu voćku malo protrljajte među prstima, da otpusti sokove i ulja koja imaju slatkasti citrusni ukus i na ovaj način će biti puno ukusniji. Ukusom najviše podseća na mandarinu, a jedina razlika je u obliku i što je kora dovoljno mekana da se može jesti.

Od ove voćke se baš kao i od ostalih citrusnih voćkica mogu pripremati, džemovi, sokovi, pite,…

Izvor: .zdravasrbija.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR