Glas Javnosti

TRAG NARODA U ISTORIJI! Udruženje Đorđe Ocić pokušava da otrgne od zaborava baštinu srpskih porodica iz Dalja

Kultura
Autor: Glas javnosti

Udruženje „Đorđe Ocić” započelo je projekat digitalizacije tradicionalne tekstilne baštine srpskih porodica iz Dalja.

 Realizaciju projekta „Digitalizacija tradicionalne tekstilne baštine srpskih porodica iz Dalja” Udruženje „Đorđe Ocić” započelo je marta ove godine, ali s razvijanjem te ideje krenulo se još ranije, početkom prošle godine.

Plan je bio da sa popisom tekstilne baštine završimo do kraja ove godine. Pokazalo se, međutim, da će biti zaokružena samo jedna faza, jer su se u međuvremenu javile još neke porodice koje čuvaju umetnost svojih predaka.

Uz to, otvorena su i potencijalno nova polja za istraživački rad. U porodičnim arhivama našle su se i razne stare porodične fotografije, sa tavana su spušteni delovi starih razboja, preslice, ali i rekviziti za tkanje i sl. Jedan razboj je, zahvaljujući Katerini Novoselić iz Habjanovaca, rekonstruisan i konzerviran, a Vidosava Radojčić i Nikola Kojčić su udruženju na čuvanje ostavili delove svojih porodičnih razboja – ističe predsednica Udruženja Dejana Ocić.

U okviru projekta planirana je i izložba „Mustre daljske”, čije otvaranje se očekuje početkom 2022. godine, a koju je finansijski podržala Kancelarija za Srbe u dijaspori i regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Najveći izbor predmeta i umetničkih dela za ovaj projekat pronađen je u zaboravljenim porodičnim sanducima i ormanima. Predstavnici Udruženja zahvalili su se ne samo bakama nego i njihovim ćerkama i unukama.

Kako ističu, one su pored nemerljivih uspomena, sačuvale i trag jedne porodice u vremenu raznih iskušenja, trag naroda u istoriji, a koje će se zahvaljujući tom njihovom čuvanju upisati u večnost.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR