Glas Javnosti

Tužioci Tomo Zorić i Rade Terzić: Ili, sprega vlasti i mafije (106. deo)

Kriminal
Autor: Glas javnosti

Organizovani kriminal, po definiciji je sprega vlasti i mafije. Tako je bilo nekad - tako i sad?!

Sekretar Državnog veća tužilaca (DVT), Tomo Zorić podneo je ostavku na tu funkciju - iz, kako je rekao - moralnih razloga?! „Prošao sam poligraf. Dokazano je da moje krivice nema”, naveo je za medije  Zorić...On kaže da je podneo ostavku iz moralnih razloga.

            “To je jedan moralni čin. Vratiću se u Republičko javno tužilaštvo, odakle sam došao”, navodi Zorić.

            U akciji hapšenja Veljka Belivuka 5. februara i njegove grupe priveden je i navijač Partizana Miloš Đukanović i to - baš u društvu Tome Zoriće i Milice Ljubičić, zamenice tužioca Drugog osnovnog tužilaštva. Privedeni Đukanović je pušten dva sata nakon saslušanja, a sutradan je na informativnom razgovoru u policiji bio Zorić. Odmah je pristao na poligrf, koji je, navodnom prošao, a dostavio je i svu dokumentaciju u vezi sa izdavanjem stana mladiću koga dovode u vezu sa Veljom Nevoljom?!

            Moguće je sa je tužilac Tomo Zorić prošao poligraf, ali to u principu, ni za sud ni za istragu, de fakto i de jure je bez ikakvog značaja!

            Sud - poligraf kao dokaz nečije nevinosti - ne smatra validnim dokazom, nigde u svetu, pa valjda i u Srbiji, ako je Srbija - svet?! Jer, ukoliko bipoligraf mogao da presuđuje onda ne bi postojala potreba ni za istražnim organima, ni tužiocima, advokatima, sudijama i sudu!

            Zorić je, istina, rekao da je, iako je "prošao poligraf" ostavku na funkciju Sekretara Državnog veća tužilaca (DVT), ali i da se vraća u Republičko javno tužilaštvo, odakle je došao?!

Ne znam, dakle nemam nikakvih saznanja iz istrage (kao preobavešteni mediji?!) da li tužilac Tomić ima ili nema veze s kriminalcima iz grupe Velje Nevolje, ali...

Ko mnogo zna, kažu mnogo i - pati! Setio sam se jednog drugog tužioca, Radeta Terzića, koji je bio sumnjičen da je "šurovao s mafijom" i bio klevetan da je, svojevremeno, na slobodu pustio Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića-Kuma, kasnije osumnjičenih da su bili mogući organizatori ubistva predsednika Vlade Srbije, dr Zorana Đinđića!!

 

Terzić: Nisam oslobodio Đinđićeve ubice

 

- Nije bilo pritisaka političara ili mafijaša da 2001. donesem obavezno uputstvo o ukidanju pritvoru Miletu Lukoviću Kumu. I Dušana Mihajlovića, ministra policije i premijera Zorana Đinđića o tome sam unapred obavestio. Složili smo se, tražili da radim po zakonu i na osnovu stanja u spisima, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za "NOVOSTI", Rade Terzić, tadašnji okružni javni tužilac u Beogradu, koji je bio u žiži javnosti. Najviše zbog tadašnje izjave Dušana Mihajlovića - da je onaj ko je tada na slobodu pustio Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića "utro put ubistvu premijera Đinđića", jer je to učinjeno nezakonito, iako je bilo dovoljno dokaza za njihovo zadržavanje u CZ.

* Zašto, onda, Mihajlović drugačije govori?

Rade Terzić: - Ne znam. Dok sam bio na funkciji normalno smo komunicirali. Čak mi je poklonio mali pištolj, valjda je znao kome tako nešto poklanja! Nejasno je zašto posle svega ovako insinuira, a izneđen sam optužbama koje upućuje na račun pravosuđa, bez iznošenja bar jednog dokaza.

* Zašto ste Biljani Radovanović, četvrtom opštinskom javnom tužiocu, naredili da odustane od pritvora Lukovića?

Rade Terzić: To sam odlučio na osnovu stručne procene, ali i na bazi onog što mi je rekla koleginica Radovanović. Nekorektna je njena nedavna izjava  kojom se zaklanja iza mene. I tada, i danas milsim da je ona to uputstvo tražila da bi sa sebe skinula bilo kakvu odgovornost. Četvrti opštinski sud je, osim Lukoviću, tada ukinuo pritvor i drugim licima optuženim za otmice, a Radovanivićeva u odnosu na njih nije izjavila žalbu. Uostalom, ona je četvrti opštinski tužilac od 1999. Godine, pa mi se čini da njena današnja selektivna istina za javnost u funkciji sakrivanja od iste te javnosti njene uloge u vreme kada je "zemunsko - surčinski klan" razvio svoju kriminalnu mrežu, Biljana Radovanović bila za to mesno nadležni tužilac.

* Ipak, Mihajlović tvrdi da je protiv Spasojevića i Lukovića bilo dovoljno dokaza za produženje pritvora?

Rade Terzić: - U najkraćem, imamo večiti jaz između policajca, kome je važan operativni  podatak, i tužioca, koji se po zakonu rukovodi isključivo dokazima. Verovao sam svojim saradnicima. Verujem i danas, a u spise nisam zavirivao. Ako Mihajlović tvrdi da je to bilo nezakonito puštanje iz pritvora, zašto još onda nije podneo krivičnu prijavu protiv mene i Veća Četvrtog suda koje je ukinulo pritvor? Zašto kao član predsedništva DOS-a nije inicirao druge zakonske mere prema svima nama? Zašto nije tražio moje razrešenje? Tokom "Sablje", kad je imao u Ustavu i zakonima neutemeljena ogromna ovlašćenja, nije preduzeo nešto. Tada je celo sudsko veće zajedno sa predsednikom Četvrtog suda bilo uhapšeno, ali se ne sećam da je ikada protiv njih poveden bilo kakav postupak. Baš to hapšenje i suspenzija vrha pravosuđa, predsednice VSS Leposave Karamarković i republičkog javnog tužioca Siniše Simića, imalo je za cilj da sakrije činjenicu da su predsednika Vlade ubili pripadnici MUP Srbije, na čijem je čelu bio isti taj Mihajlović!

* Tužilac Slobodan Radovanović najavio je istragu o političkoj pozadini atentata na Đinđića, računajući i izjave Mihajlovića da je puštanje iz pritvora Spasojevića i Lukovića 2001. utrlo put atentatu. Plašite li se te istrage?

Rade Terzić: - Sa ukidanjem pritvora Spasojeviću nemam veze. Lukovića iz pritvora nisam pustio ja, već sudeće veće koje nije zakonom obavezno da uvaži stav tužioca. Nemam razloga da se plašim nećega, uvek sam radio po zakonu. Nikome ništa ne dugujem, moja saznanja su na raspolaganju državnim organima ako me pozovu. Nemam posebne obaveze prema bilo kome, a kao građanina jedino me interesuje istina o svim okolnostima, pa i o političkoj pozadini atentata na premijera Đinđića.

 

                        Slabi dokazi policije

 Rade Terzić:  - Zbog falsifikovanja pasoša maja 2001. Frncuska nam je izručila Spasojevića, Lukovića i druge. To je meni i mom tadašnjem zameniku Siniši Simiću, usmeno najavio ministar Mihajlović. Rekao je da  su ti ljudi organizovana kriminalna grupa i zamolio da im, ako se ikako može, bude određen pritvor zato što policija ima indicija da su izvršili neka druga krivična dela.

Rade Terzić: - Poštujući zakonska ovlašćenja učinili smo sve da izađemo u susretu MUP-u, iako nije uobičajeno da se određuje pritvor kad je neko osumnjičen samo za falsifikovanje putne isprave. Usmeno sam objasnio tadašnjem predsedniku Četvrtog opštinskog suda da to što mi je rekao ministar Mihajlović, da bi Spasojević i ostali bili zadržani u pritvoru. U međuvremenu je MUP protiv Spasojevića i ostalih podneo krivičnu prijavu za više otmica, pa i za otmicu Miroslava Miškovića. I o tome me je usmeno obavestio lično Mihajlović. Usledio je niz sastanaka sa Mihajlovićem i ekipom MUP koja je radila na otmicama. Na sastancima smo ja i moj tadašnji zamenik Siniša Simić izneli primedbu da nema konkretnih materijalnih dokaza o vezi tih lica sa otmicama. Odgovoreno je da policija očekuje biološke tragove koji bi trebalo da dovedu u vezu osumnjičene, žrtve otmice, i krivične prijave koje je već podnela policija. Koliko se sećam, biološki tragovi, nisu dali očekivane rezultate.

Rade Terzić: - Ipak, imajući u vidu molbu ministra Mihajlovića da policija dobije vreme i nastavi rad oko tih otmica, a ceneći i teđžinu i društvenu opasnost takvih krivičnih dela, Četvrto tužilaštvo ušlo je u krivični postupak protiv Spasojevića i ostalih za otmice. Kad je posle nekoliko meseci, decembra 2001. isticao maksimalni rok za pritvor u istrazi, bio sam saglasan da se podigne optužnica protiv Spasojevića i ostalih, jer sam imao u vidu stanje u predmetu, njegov značaj i molbe ministra Mihajlovića. Objašnjenje zašto je za Spasojevića ukinut pritvor, da li je protiv njega podignuta optužnica za otmice, ako nije - zašto, može dati tužilac Biljana Radovanović, za čiju sam odluku uveren da je na zakonu utemeljena. Posle podizanja optužnice, odluku o ukidanju pritvora donosi krivično veće Četvrtog  suda. Zato smatram nekorektnim i neistinitim većinu novinskih napisa koji su se pojavili u ozbiljnoj i manje ozbiljnoj štampi, po kojima je ovde reč o mojoj navodnoj odluci.

Rade Terzić: - O svim bitnim činjenicama vezanim za otmice obaveštavala me je Biljana Radovanović, a ja sam ih prenosio, ne samo mojim saradnicima, nego i ministru Mihajloviću i premijeru Đinđiću.

Rade Terzić: - Znali su i za optuženje oko otmice i za sve što je pratilo odlučivanje o pritvoru, uključujući i moje obavezno uputstvo, koje se odnosi na Lukovića. Njihov stav je bio da se uradi upravo onako kako je i urađeno, uz poštovanje zakona i činjenica koje se nalaze u spisima.

 

                        MUP je enigma

 Rade Terzić: - Nejasno mi je, i danas mi je to enigma, da tokom 2002. protiv tako organizovane kriminalne grupe kakav je bio surčinsko - zemunski klan, pa sve do samog ubistva premijera Đinđića, protiv pripadnika tog klana policija nije preduzimala odgovarajuće akcije, koje bi omogućile tužiocu iniciranje krivičnih postupaka.

Rade Terzić: - Očigledno je da se posle atentata čini sve da se odgovornost neosnovano prenese, prebaci na tužilaštvo i sudove, koji bez inicijalnog akta MUP ništa ne mogu da urade. To će, nadam se, ispraviti ZKP koji sa policijske prelazi na tužilačku istragu. (* Dragica P. Veljković, V. Novosti, subota 24. jun 2007.)

 Odgovor Dušana Mihajlovića, bivšem Okružnom javnom tužiocu Radetu Terziću: TERZIĆU, PRIZNAJ!

 Bivši ministar policije Dušan Mihajlović negirao je tvrdnje bivšeg Okružnog javnog tužioca Radeta Terzića da su on i premijer Zoran Đinđić bili obavešteni o oslobađanju vođa "zemunskog klana" i da nisu imali ništa protiv toga. Terzić, koji je 2001. godine vodio beogradsko tužilaštvo, tvrdi da on nije oslobodio ubice premijera Zorana Đinđića, već da su to uradile sudije i niži tužioci.

Dušan Mihajlović:  - Tužilac sa Vladom Srbije i MUP-om komunicira pisano, pa u svako doba može da dokaže te dopise, jer ja ih se ne sećam. On može da pokaže i dopise kojima je dobio saglasnost premijera i ministra da to uradi

* Bivši tužilac Terzić tvrdi da nije bilo dovoljno dokaza da su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, kao i ostali "zemunci" odgovorni za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića?

Dušan Mihajlović: - E, to je već ozbiljna glupost. Policija je Šiptara i Kuma uhapsila zbog otmice i nikad nije odustala od te kvalifikacije. I pored tolikih pritisaka. Sada se zna i vidi da je bila u pravu.

* Drugim rečima, Terzić tvrdi da ste policija i Vi kao ministar krivi za njihovo puštanje iz CZ-a jer niste imali dokaza protiv Šiptara i Kuma?

Dušan Mihajlović: - Konačan odgovor na ovo pitanje ostaviću istrazi koju je najavio specijalni tužilac za organizovani kriminal, Ali, smatram da je ovo naivan pokušaj prebacivanja odgovornosti. To je poznata igra! Javnost zna kome su za sve bili krivi policija i ministar. Mafiji! Neka Terzić samo kaže koga brani i zašto, kada znam da je i on lično bio protiv puštanja vođa "zemunskog klana" iz pritvora.

* Pa, koga štiti Terzić? Da li mu je neko, i ako jeste, naredio da Šiptara i Kuma pusti na slobodu?

Dušan Mihajlović: -To on zna mnogo bolje od mene. Ponoviću još jednom: činjenica je da je njihovo puštanje iz pritvora omogućilo mafiji da organizuje pobunu "crvenih beretki", a potom i pucanj u državu!

* U svojoj knjizi "Povlenske magle i vidici" naveli ste iskaz svedoka iz "zemunskog klana" koji je rekao da su puštanje Šiptara i Kuma pomogli Ljubiša Buha Čume, tužilac Rade Terzić i Čedomir Jovanović?

Dušan .Mihajlović: Iskreno se nadam da se sve to razjasniti u istrazi koju otvara specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović.

* Tužilac tvrdi da je sa Vama bio u odličnim odnosima, da ste mu čak i poklonili pištolj. Ako jeste, zašto ste to uradili?

Dušan Mihajlović: - Verovatno je bio na spisku. Radi se o čuvenoj aferi kada sam, sledeći prethodnike na mestu ministra policije, kao novogodišnje poklone podelio pištolje ministrima i najbližim saradnicima MUP-a Srbije u koje spada i Okružno javno tužilaštvo u Beogradu, gde je on radio. Platio sam ceh zbog poštovanja tradicije. (Sveta Marjanović). "Press", nedelja, 24. jun, 2007.)

 

                      Otišao sam po kiriju

 Tomo Zorić: - Otišao sam u Pančevo da bih uzeo kiriju od stana koji izdajem. U restoranu sam bio sa koleginicom Milicom Ljubičić (zamenica Drugog osnovnog javnog tužioca), kada je došao Miloš Đukanović kom sam izdavao stan - kaže Tomo Zorić i dodaje:

 - Samo što je seo, ušla je policija i privela ga. Nakon par minuta vratio se jedan o policajaca da se izvini meni i koleginici na uznemiravanju i dao mi račune koje je Đukanović prethodno platio, rekao je tužilac Tomo Zorić. Njegovu priču potvrdila je i zamenica Drugog osnovnog javnog tužioca Milica Ljubičić:

- Bila sam sa kolegom na ručku kada je došao jedan čovek kog nikada do tada nisam videla. Ubrzo ga je policija uhapsila, a nama se izvinila na uznemiravanju... Dakle, to je priča o plaćanju kirije za izdavanje stana?! Ali, baš je teško poverovati da iskusni tužilac, a Zorić to jeste - nije se bar malo raspitao - kome izdaje majčin stan?!

Istina, Zorić je obavestio javnost da je "prošao poligraf", ali poligraf nije ni svedok, još manje sud?!

U Pančevu su inače privedene još dve osobe bliske kriminalnom klanu Velje Nevolje i Marka Miljkovića Mareta. U pitanju su Predrag Janković poznatiji kao Pesko i Marko Milosavljević javnosti poznat pod nadimkom Bojke. Janković i Milosavljević su produžene ruke Veljka Belivuka.

 

Glas javnosti - Vladan Dinić

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP