Glas Javnosti

ZVANIČNO POTVRĐENO: Fajzerova vakcina nije za one sa TEŠKIM ALERGIJSKIM REAKCIJAMA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prema podacima kompanije Fajzer, koje je objavila američka administracija za hranu i lekove (FDA), osobe sa teških alergijskih reakcija na vakcine su isključene iz ispitivanja vakcine protiv novog koronavirusa koje je ova kompanija sprovela.

Učesnici sa "istorijom ozbiljnih neželjenih reakcija povezanih sa vakcinom i / ili ozbiljnom alergijskom reakcijom na primer,anafilaksijom, na bilo koju komponentu studijske intervencije" nisu bili uključeni u grupu od 44.000 dobrovoljaca.

Prema proceni podataka Fajzera od strane FDA, zabeležen je blagi porast događaja koji se mogu smatrati alergijskim reakcijama u grupi koja je primila vakcinu.

Nezavisna analiza FDA kaže da "blagi numerički disbalans neželjenih događaja koji potencijalno predstavljaju alergijske reakcije, pri čemu je veći broj učesnika prijavio neželjene događaje povezane sa preosetljivošću u grupi koja je primila vakcinu, njih137 u poređenju sa  grupom koja je primila placebo gde ih je bilo 111.

Velika Britanija je ove nedelje izdala nova uputstva, koja sada savetuju da osobe sa "značajnom istorijom alergijskih reakcija“ ne primaju vakcinu protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech nakon što su dva zdravstvena radnika koja su primila vakcinu pretrpela alergijske reakcije, piše CNN.

Britanske zdravstvene vlasti sprovode istragu o dva incidenta.

U izjavi, Fajzer je rekao, da je "kao meru predostrožnosti, MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) izdala privremene smernice NHS (National Health Service) dok sprovodi istragu kako bi u potpunosti razumeo svaki slučaj i njegove uzroke". Fajzer i Biontek podržavaju MHRA u istrazi. 

Oba člana osoblja su navodno imala značajnu istoriju alergijskih reakcija i nosili su autoinjektore adrenalina, navodi PA Media. 

Savetodavna grupa FDA za vakcine sastaje se u četvrtak kako bi razgovarala o mogućem odobrenju hitne upotrebe vakcine Fajzer/Biontek protiv kovida-19 u SAD.

(Glas javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR