Glas Javnosti

Žujović: DOLAZAK VAKCINE NIJE POČETAK KRAJA PANDEMIJE a evo šta nas PO NJEGOVIM REČIMA sve još čeka!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Pulmolog dr Dejan Žujović kaže da „nije tačna najava da je dolazak vakcine u Srbiju , početak kraja pandemije“ kako su to rekli oni koji su je danas primili.

-Dolazak vakcine jeste značajan, ali nikako nije početak kraja pandemije. Prvo zato što je imunizacija dug proces. Drugo, ne možete sve ljude da vakcinišete za nekoliko dana. Treće, vakcine će stizati po kvartalima, tako da ćemo se mi još dugo nositi sa ovom pošasti- kaže za „Glas javnosti“ dr Dejan Žujović.

Upitna efikasnost vakcina

Upitan da li je i koliko vakcina protiv kovida -19 bezbedna i efikasna, on kaže  da je za njega manje sporna „bezbednost od efikasnosti  vakcine“.

-Ne znamo koliko će vakcine biti efikasne ,  hoće li zaštita trajati mesec, dva ili nekoliko godina. Drugo, ne znam koliko smo spremno ušli u sve to, jer konkretno Fajzerove vakcine zahtevaju posebnu vrstu transporta i moraju da se drže na minus 80 stepeni, za šta skoro ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi, uključujući  i ovu u kojoj ja radim, nema uslova- rekao je Žujović.

On je dodao da su „frižideri za držanje vakcina velika investicija i da se oni moraju obezbediti pre nego što veće količine stignu u Srbiju“, a da „po tom pitanju još nije ništa urađeno“.

Dr Žujović smtra da je potrebna potpuna “ reorganizacija i drugačiji pristup pandemiji da bi se koroni stalo na put“.

-Kako da verujete da je ovo početak kraja pandemije ljudima koji vas stalno lažu. Stalno imamo oprečne informacije o vakcinama . Jedan dan stižu do kraja decembra, drugi dan u aprilu, treći imunizacija će biti masovno sprovedena tak na jesen – kazao je Žujović za naš portal.

Foto:Tanjug

Žujović je ocenio da „oni sve probleme rešavaju na televiziji i u medijima, pa tako ipandemija prestaje tamo, a nikako na terenu“.

Proces imunizacije komplikovan

On je naveo da će poroces imunizacije biti „komplikovan“.

-I da dođu ta dva milona doza, koja zvuče neverovatno, nemojte da zaboravite da svako mora da primi dve doze vakcine što znači da je to milion grđana koji su vakcinisani , što je jedna šestina stanovništva Srbije. Od toga trećina može da bude već zaražena bez simptoma. To nije uopšte tako jednostavno u na terenu kao što je u merktingu. A da ne pričamo o tome i ne ponavljamo da nema ništa od tolikih doza odjednom, već će stizati po kvartalima po više stotina hiljada doza- smatra Žujović.

On je rekao da je dodatno “ sporno to što je građanima rečeno da mogu da biraju vakcinu  koju će primiti“.

-Zamislite da se građani izjasne za rusku vakcinu, ili za Moderninu ,a šta ćemo onda sa Fajzerovim dozama ? Da ih bacimo? Ili će to da reše tako što će u domovima zdravlja da vam kažu , vi birajte koju ćete vakcinu, ali mi imamo samo ovu – rekao je Žujović

Foto:Pixabay

Čim su primili vakcine premijerka Ana Brnabić, ministar za radi socijalnu politiku, ali član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević , kao i  dr Predrag Kon na naslovnim stranama , „kao po komandi“ većine doimaćih medija osvanuli su naslovi „početak kraja pandemije“.

Pošto je prva primila vakcinu , premijerka Srbije je poručila:

- Danas je dan za osmehe, konačno od 6. marta prvi dan imamo razlog za osmeh. Današnji dan obeležava početak kraja pandemije korona virusa u Srbiji, ali i u svetu. Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokazala da verujemo u nju, kao i u naše institucije - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Intervju sa dr Žujovićem biće uskoro emitovan na Jutjub kanalu  "Glasa javnosti".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR