Glas Javnosti

ZORAN RADOVANOVIĆ: Delta soj je kao medved, a vakcina kao puška za srednju divljač!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da ne postoji čvrsto pravilo koju vakcinu protiv koronavirusa odabrati za treću dozu.

U tradicionalnoj epidemiologiji postoji princip da se nastavlja isto, ali ako se pojavi nešto bolje, naravno ide se na to bolje. Tako i u ovom slučaju, posebno za starije osobe celishodnije je da odaberu Fajzer, rekao je Radovanović. Povodom oksforske studije da zaštita od delta virusa u slučaju Fajzera i Astrazeneke opada u roku od tri meseca, Radovanović slikovito kaže da je delta soj "kao medved" i da na njega valja pucati više puta.

Radovanović je rekao da su kao opcija za treću dozu dobre i vakcine Astrazeneka i ruska Sputnjik v, mada ruska nije prošla u zapadnoj Evropi i Americi jer nije pružena potrebna dokumentacija. „Postoji tačno utvrđen postupak koji Kinezi i Rusi još nisu ispunili“, objasnio je on.

Upitan zašto je on lično odlučio da posle dva Sinofarma kao treću dozu dobije Fajzer, kaže:

"Sve vakine su dobre, neke su bolje, naravno a neke nešto lošije. U januaru pitanje je bilo zaštititi se što pre. I sada bih ponovio isto – tražio bih vakcinu koju najpre mogu da dobijem. Kineska vakcina je u tom periodu odigrala veliku ulogu ali sada kada sam mogao da biram, onda sam se opredelio za vakcinu koja ima najbolje performanse, koja štiti u višem procentu i starije osobe, što ne važi u velikoj meri za kinesku vakcinu“, rekao je epidemiolog.

Povodom oksforske studije da zaštita od delta virusa u slučaju Fajzera i Astrazeneke opada u roku od tri meseca, Radovanović kaže:

„To je nažalost stvoren utisak da vakcina potpuno štiti 90 dana i odjednom 91 dana se efekat stvori na nulu. Poznato je da s vremenom nivo antitela opada“, rekao je Radovanović.

On je objasnio da je s prethodnim varijantama virusa, vakcina bila "kao puška za srednju divljač", a da se sada "pojavio medved i treba pucati dva tri puta da bi eliminisali cilj".

Dodao je i da se pokazalo se da Fajzer bolje štiti one koji su vakcinu dobili u aprilu nego one koji su je primili u januaru.

„To nije bio s prethodnim varijantama problem. Procene su bile da posle dva Fajzera, ako treći dobijete šest meseci kasnije, bićete zaštićeni nekoliko godina. Sada se taj period skraćuje“, rekao je Radovanović.

Na pitanje u kom smo sada stadijumu kolektivnog imuniteta, Radovanović navodo da je problem to što je teoretski celishodnije vakcinisati ljude koji još nisu dobili vakcinu, ali da smo mi pre dva tri meseca tu stali, entuzijazam je opao i sada smo na nivou da je svako ko je hteo dobio vakcinu. „I zato je bila opravdana odluka zdravstvenih vlasti da se ponudi treća doza onima koji su želeli. Pametno je bilo što nije dozvoljeno da viškovi vakcina zastare i da se posle nose u inostranstvo kao medicinski otpad“, kaže.

Upitan koliko održavanje letnjih festivala može d autiče na širenje bolesti, on je rekao da „život mora da teče dalje“.

„Bilo je neophodno da se organizuje Egzit i to smo svi pozdravili, pod uslovom da se poštuju principi zaštite koji su u sluč Egzita strogo poštovani. Druga je situacija sa Beer festom gde je mnogo teže sprovesti kontrolu i zbog čega bi moglo bi da dođe do povećanja učestalosti bolesti“, rekao je Radovanović.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR