Glas Javnosti

ZORAN IZ POŽEGE PRIMIO VAKCINU PA OTKRIO DA IMA KORONU: 'Tri sata posle vakcinacije kreće bol u mišićima, malaksalost i temperatura 38 stepeni'

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zoran Bogižević (53) godine našao se u nesvakidašnjoj situaciji. On je naime nakon što je primio vakcinu protiv korone, otkrio ubrzo da je zaražen istom.

Lekari kažu da će i on moći da primi drugu dozu vakcine, ali i da, iako se vakcinišete, dok organizam ne stvori antitela, možete da se zarazite
 
Zoran Bogićević (53) iz Požege primio je vakcinu protiv korone, a odmah potom ispostavilo se da je zaražen. Iako su lokalni lekari u rebusu da li da mu daju i drugu dozu, prof. dr Tanja Jovanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu ističe da ovo nije neuobičajen slučaj, da se po protokolu druga doza daje najranije mesec dana posle ozdravljenja.

Bogićević kaže da je 21. januara primio kinesku „Sinofarmovu“ vakcinu, pošto je prošao lekarski pregled, jer se sasvim dobro osećao.

- Tri sata posle vakcinacije kreće bol u mišićima, malaksalost i temperatura 38 stepeni Celzijusa. Pijem paracetamol na šest sati, ali u toku noći temperatura ide na 39. Zato sutradan odlazim do gradske galerije, gde sam vakcinisan. Doktorka mi duplira dozu paracetamola i kaže da je to verovatno reakcija na vakcinu - priča Bogićević.

Ali, nastavlja, temperatura mu ne spada, pa i trećeg dana ide u galeriju, odakle ga šalju u kovid ambulantu.

PROČITAJTE JOŠ

IMUNIZACIJA PRVI PUT 'NA PAUZI': U celoj Srbiji danas staje VAKCINACIJA, a ovo je RAZLOG

NESTOROVIĆ JASAN PO PITANJU VAKCINACIJE I KOJU VAKCINU NIKADA NE BI PRIMIO: Pre ću da umrem nego da se vakcinišem!

EVROPI PRETI KATASTROFA ZBOG VAKCINA: Propao zamišljeni plan, pored zdravstvene sada preti i politička kriza!

- Krvna slika, snimak pluća, EKG - sve u redu. Ali test pozitivan! I pravac kod infektologa u Užice. Tamo već ni temperaturu nisam imao, al’ pošto sam neobičan slučaj, smeštaju me u kovid bolnicu u Požegi. Za pet dana ležanja u bolnici nemam temperaturu, saturacija 93, za mene odlična, jer inače imam anginu pektoris, i puštaju me u kućnu izolaciju. Ali sad je pitanje - revakcinacija da ili ne. Ni oni ne znaju šta da mi rade, pa su mi rekli da sačekamo, videće - veli Bogićević.

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović objašnjava  da ovo nije neuobičajeno i da i ti ljudi, po protokolu, dobijaju drugu dozu vakcine najranije mesec dana posle ozdravljenja.

- Takva osoba nije ugrožena vakcinacijom. Verovatno je da će i prirodnim putem stvoriti antitela. Zasad znamo da nas antitela štite samo nekoliko meseci posle preležane infekcije, posebno ako je klinička slika bila asimptomatska ili blaga. Zbog toga je važna primena i druge doze vakcine koja će samo povećati nivo neutrališućih antitela - ističe prof. Jovanović.

Ona naglašava da se zaštitni imunitet ne stiče posle prve doze, pa čak ni odmah posle druge doze vakcine i da u tom periodu vakcinisana osoba može da se zarazi, pa i da širi zarazu.

- Vrlo je važno da se zna da posle prve doze nismo zaštićeni od infekcije i da se moramo strogo pridržavati svih epidemioloških mera. Te tri-četiri nedelje posle prve doze vakcine su važne za pokretanje imuniteta. Tek 10-14 dana od druge doze vakcine možemo biti sigurni da smo stekli imunitet. Zaštitni imunitet može da se odredi testovima koji određuju prisustvo antitela u krvi imunizovane osobe - objašnjava prof. Jovanović i napominje da nijedna od vakcina u upotrebi ne sadrži živ virus, te da niko ne može da se inficira preko vakcine, ali može da „pokupi“ virus u periodu dok ne stekne imunitet posle vakcinacije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR