Glas Javnosti

ZLATIBOR SKORO PUST

Korona virus
Autor: kurir.rs

Hoteli se prazne, privrednici već trpe veliku štetu

Vest o širenju korona virusa u Srbiji rasterala je i turiste sa Zlatibora, na kojem borave samo oni koji imaju apartmane i koji rade, dok su hotelijeri odlučili da zatvore hotele.
 
Ugostiteljski objekti, koji rade ograničeno, su skoro prazni, a dosta je i zatvoreno.

Napolju su oni koji rade, stanovnici i oni koji su "pobegli" u svoje apartmane iz gradova.


Pustom Zlatiboru doprinelo je otkazivanje individualnih turističkih aranžmana, ali i seminara i kongresa popularnih u martu, zbog zabrane masovnog okupljanja.

Vođeni tom situacijom hotelijeri su odlučili da stave ključ u vrata.

"Dosta hotela je donelo odluku da se zatvori, bar 60 odsto sada, a pretpostavljam da će u nekom momentu svi biti prinuđeni da to urade. Gubici su ogromni, po jednom hotelu se kreću od 250 hiljada evra pa više od uvođenja vanrednog stanja", kaže Ivan Jevremović iz Udruženja hotelijera Zlatibor.

Oni su uputili molbu lokalnoj samoupravi da im odloži plaćanje poreza na imovinu, ukine plaćanje komunalnih usluga i da se omoguće likvidni krediti, a samouprava preuzme na sebe plaćanje kamata, kako bi zajedno prevazišli krizu koja ih je zahvatila.

"Privrednici već sada trpe ogromnu štetu, videćemo kako će se dalje odvijati. Trudimo se da im izađemo u susret koliko možemo u ovim teškim izazovima koji će se sigurno kasnije manifestovati na standard građana i ekonomsku situaciju", navodi predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Za razliku od postojećih hotela, građevina nije stala, pa se radi na izgradnji novih objekata kako bi bili spremni za turiste kad prođe vanredno stanje.

A do tada meštani podsećaju sve koji borave na njihovoj planini da se ponašaju odgovorno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR