Glas Javnosti

SPAS ZA PACIJENTE: FDA odobrila prvi nazalni sprej koji brzo deluje protiv migrene

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je brzodelujući sprej za nos kompanije Fajzer dizajniran za lečenje migrene, saopštio je američki farmaceutski gigant.

Fajzer je rekao da očekuje da će lek, koji se prodaje pod imenom zavzpret, biti dostupan u apotekama u julu 2023, prenosi Science alert.

„Odobrenje zavzpreta od strane FDA predstavlja značajan napredak za ljude sa migrenom kojima je potrebno oslobađanje od bola i koji preferiraju alternativne opcije u odnosu na oralne lekove“, rekla je u izjavi glavna komercijalna direktorka kompanije Fajzer Angela Hvang.


​Faza tri studije o leku otkrila je da je doneo olakšanje bola nekim obolelima od migrene za samo 15 minuta.

„Kao sprej za nos sa brzom apsorpcijom leka, zavzpret nudi alternativnu opciju lečenja za ljude kojima je potrebno ublažavanje bolova. Takođe je dobra alternativa za one koji ne mogu da uzimaju oralne lekove zbog mučnine ili povraćanja“, citirala je Fajzer Ketlin Mulin, pomoćnica medicinskog direktora na „New England Institute for Neurology and Headache“.


Lečenje stanja koje se generalno rešava oralno uzimanjem lekova je dvostruko slepo testirano na uzorku od 1.405 ljudi, pri čemu je polovina uzimala jednu dozu spreja, a ostatak je primao placebo.

Utvrđeno je da sprej značajno smanjuje bol, kako se procenjuje, dva sata nakon pojave migrene, koja pored toga što često izaziva jake glavobolje može da uključuje mučninu i osetljivost na svetlost ili buku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR