Glas Javnosti

ČEKAONICE DOMOVA ZDRAVLJA KRCATE, RAZBOLJEVAJU SE I LEKARI: Hara nekoliko virusa, sve buknulo TOKOM PRAZNIKA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sve je počelo nedelju dana pred Novu godinu, a kulminiralo posle praznika

Ovih dana čekaonice domova zdravlja su pune pacijenata koji se žale na visoku temperaturu, kašalj, malaksalost, bolove u grlu i mišićima. Lekari kažu da sada imaju tri puta više obolelih od gripa i akutnih respiratornih infekcija u odnosu na pre mesec dana.

Sve je počelo nedelju dana pred Novu godinu, a kulminiralo posle praznika. Druženja, boravak u zatvorenom prostoru pogodovali su širenju virusa. Mnogi i ne odlaze kod lekara, već se leče sami kod kuće.
Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je u Srbiji srednji intenzitet aktivnosti virusа gripа. Međutim, ti podaci se odnose na period od 18-24. decembra. Za poslednju nedelju u staroj i prvu nedelju u Novoj godini još nema zvaničnih podataka.

Lekari kažu da nije u cirkulaciji samo grip, već još nekoliko virusa - korona, enterovirusi. Dodatni problem predstavlja i to što se i lekari razboljevaju, pa se sve teže organizuje posao u zdravstvenim ustanovama i pokrivaju smene. Oni koji rade, bukvalno ne dižu glavu.

Dr Dragica Jankov Vidačić iz DZ Novi Sad kaže za Euronews Srbija da je u cirkulaciji nekoliko virusa. Navodi da ima stomačnih virusa koji su praćeni povraćanjem, dijarejom, povišenom temperaturom. Klinička slika je, kako kaže, intenzivna tri, četiri dana.

bolnica1.png

foto: printscreen

Malaksalost, bolovi u mišićima, kašalj

"Ovih dana imamo puno pacijenata koji se žale na malaksalost, bolove u mišićima, visoku temperaturu, intenzivan kašalj. Sve to liči na grip", kaže Jankov Vidačić.

Dodaje da je sve to često praćeno upalom sinusa, upalom ušiju, kao i da se sve češće imaju pacijente sa kašljem koji duže traje.

"Povećan nam je obim posla. Imamo tri puta više pacijenata nego što je uobičajno. Sve je počelo neposredno pred praznike, a inteziviralo se posle Nove godine. Bilo je više druženja, kontakata pred praznike i tokom praznika, tako da smo očekivali sve ovo", navela je ona.

Dodaje da nema mnogo komplikacija i upala pluća. To se javlja u sporadičnim slučajevama, kod onih koji imaju slab imunitet i ne uzimaju terapiju koju im je lekar dao.

"Takvih, na svu sreću, nema puno. Preporuka je javiti se lekaru na vreme", kaže Jankov Vidačić.

I među zdravstvenim radnicima ima obolelih, odlaze na bolovanja, te je teško organizovati posao.

Jankov Vidačić kaže da oni koji rade pokrivaju i smene lekara koji su na bolovanju, te da i zbog toga imaju više posla.

Bolesni odrasli, ali i deca

Slična je situacija i u ostalim domovima zdravlja u Srbiji. U DZ "Milutin Ivković" na Paliluli u Beogradu kažu da su pune čekaonice i za odrasle, ali i za decu.

Dr Snežana Despotović Kušljević, načelnica opšte medicine DZ Palilula, navodi da im je povećan broj pacijenata u poslednjih nekoliko dana.

"Obavljamo testiranje i na koronu. Međutim, korona nije u porastu. U porastu su respiratorne infekcije i kod odraslih i kod dece. Čekaonice su pune i na pedijatriji i kod odraslih. Ima tu kombinacije i respiratornih infekcija i enterovirusa i bakterijskih upala i virusa gripa i virusa korone", navela je ona.

Lekari podsećaju da je najbolja zaštita od gripa vakcinacija, ali da je vreme neophodno za sticanje imuniteta dve, tri nedelje nakon davanja vakcine. Imunitet traje između šest i 12 meseci.

Iz Instituta Batut ranije su naveli da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

Simptomi gripa su povišena tempertura, bolovi u mišićima, slabost, malaksalost, bolovi u zglobovima, kašalj. Virus traje pet do sedam dana. Kod starijih, hroničnih bolesnika, kod imunokompromitovanih na virusnu infekciju može da se nadoveže bakterijska infekcija, što dovodi do bakterijske upale pluća, a kod dece upala uha i upala sinusa.

U slučaju da kašalj traje duže od dve nedelje poželjno je testirati se na pertusis, jer je sve više obolelih od velikog kašlja.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR