Glas Javnosti

UŽURBANOST TOKIJA: Najprometniji pešački prelaz na svetu je prava slika ludila

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Čuveni tokijski pešački prelaz u Šibuji predstavlja pravu atrakciju ne samo za lokalne stanovnike, već i za brojne turiste.

Ovaj prelaz, koji je poznat kao najprometniji na svetu, nalazi se u blizini stanice Šibuja, jedne od najfrekventnijih železničkih stanica na planeti. Ova raskrsnica je takođe poznata po statue psa Hačika, japanskog Akita Inu, koji je postao simbol lojalnosti i odanosti, čekajući svog vlasnika deset godina nakon njegove smrti.


Zanimljivo je da kroz ovaj pešački prelaz u jednom „zelenom” intervalu prođe više od 2.500 ljudi, a u toku jednog dana taj broj može narasti na preko milion.
 

foto:,društvena mreža X

Prema nekim izvorima, u samo 180 sekundi, koliko traje zeleno svetlo, pređe između 2.000 i 3.000 ljudi. Fascinantno je i to da se, uprkos ogromnom broju ljudi, saobraćaj odvija bez zastoja i problema, što ovaj prelaz čini pravom slikom organizovanog haosa šarenog Tokija.


Šibuja prelaz je često predstavljen u popularnoj kulturi.

 foto:društvena mreža X

Pojavljuje se u filmovima kao što su "Brzi i žestoki", "Izgubljeni u prevodu", kao i u japanskom naučno-fantastičnom filmu "Battle Royale". Zbog svog jedinstvenog izgleda i atmosfere, često je inspiracija umetnicima i amaterima širom sveta.


Najbolji pogled na ovu raskrsnicu pruža se iz ptičje perspektive, a mnogi okolni neboderi imaju platforme za fotografisanje. Među njima se ističe trgovački centar Magnet, čija platforma iznad raskrsnice nudi besplatan ulaz i mogućnost pravljenja selfija povezanih sa pametnim telefonom.

Pored toga, Šibuja Likari zgrada i Šibuja Ekscel Hotel Tokio takođe pružaju izvanredne poglede na ovu urbanu atrakciju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR