Glas Javnosti

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Darija Kisić Tepavčević: Ovaj podatak je PORAŽAVAJUĆI!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sednica Kriznog štaba, na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u Srbiji se završila.

Lekarski deo Kriznog štaba zabrinut zbog eventualnog novog talasa korona virusa i slabe imunizacije.

Prethodnih dana čula su se upozorenja lekara u vezi sa četvrtim talasom virusa korona, koji bi, prema procenama, Srbiju mogao da zadesi već sredinom avgusta.

Građanima se svakodnevno upućuju apeli za vakcinaciju, jer za mirnu jesen, prema rečima struke, treba da se vakciniše oko 80 odsto građana.

Članove Štaba brine i sve veće nepoštovanje osnovnih mera koje podrazumevaju nošenje maske u zatvorenom, zbog čega je inspekcija Ministarstva zdravlja od juče krenula u pojačanu kontrolu poštovanja mera.

Inače, Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) trebalo bi do 23. avgusta da završi svoje studije o potrebi treće doze i da preporuku Kriznom štabu do 1. avgusta.

Nakon pauze od nekoliko nedelja Krizni štab za borbu protiv korona virusa zaseda danas u 15 sati, a prva pomisao na sednicu struke jeste da li nas čekaju nove epidemiolške mere?

Struka već neko vreme upozorava na četvrti talas korona virusa i delta soj, ali isto tako se sve češće govori o trećoj dozi vakcine, te bi upravo to mogle danas da budu glavne teme na sednici - analiza trenutne epidemiološke situacije i vakcinacija.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da poslednjih dana beležimo blagi porast obolelih, i rekla je da virus ne odmara.

- Gotovo svakog dana neko od naših sugrađana izgubi bitku sa virusom. Čak 99 odsto hospitalizovanih pacijenata uopšte nije vakcinisano, i to pokazuje koliko je važna vakcinacija. Najveći deo današnjeg sastanka je bio o tome kako da povećamo broj vakcinisanih - rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Ona dodaje da procenat vakcinisanih i dalje nije dovoljan ukoliko želimo da spremni dočekamo jesen.

- Ovom prilikom bih istakla Stari Grad u Beogradu, gde je više od 70 odsto ljudi vakcinisano, u celom Beogradu je taj procenat 68 odsto. Vidimo da prestonica prednjači što i jeste dobro, pošto je tu najveća gustina naseljenosti - rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je dodala da je u Tutinu vakcinisano samo 13 odsto stanovništva, u Novom Sadu nešto više od 20 odsto, i istakla je da je to nedovoljno, i da moramo da učinimo sve kako bi se vakcinisalo što više ljudi.

 - Ono što je posebno porazan podatak je da je svega 17.42 odsto uzrasta 18 do 30 godina je vakcinisano. A podsećamo da je moguće da se vakcinišu stariji od 16 godina, tako da imajući u vidu te uzrasne grupe, iako pripadaju najzdravijima, moraju da shvate da oni mogu da se razbole, iako neće imati tešku formu, ali da nose ovaj virus i prenose ga oko sebe - istakla je doktorka.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je epidemiološka situacija još uvek stabilna, ali da vrlo lako može da izmakne kontroli, kao i da je jedini način da se vakcinišemo u što većem broju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR