Glas Javnosti

Zašto Srbija zaostaje za Hrvatskom u ratu protiv korone?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Hrvatska se nalazi među najuspešnijim zemljama u borbi protiv koronavirusa. Od Srbije je bliža Italiji, koja je do skoro bila žarište smrtonosnog virusa, a uspeli su da održe minimalnu smrtnost. Nisu uveli zabranu kretanja, osim masovnih okupljanja i testove na COVID-19 rade od samog početka. U kojim koracima je Srbija pogrešila?

 

Od samog starta zdravstveni radnici nose zaštitne maske i vizire, kao i skafandere kada su u kontaktu sa zaraženom osobom. Alkohola ima u svakoj apoteci, dok građani Srbije od proglašenja vanrednog stanja kukaju za dezinfekcionim sredstvima. Ovde, maski i rukavica nema ni u zdravstvenim ustanovama, a kamoli u apotekama. A i kada apoteke budu snadbevene, sve se proda za sat vremena.

Uz to, hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je nove ekonomske mere za ublaživanje posledica epidemija ovog virusa i najavio predlog o isplaćivanju minimalca da za mart, april i maj bude povećan za oko 524 evra po radniku. U 65.000 firmi. Takođe, privatnici su oslobođeni svih plaćanja.

Broj zaraženih u ovoj zemlji iznosi 1.079, a broj izlečenih 92. Do sada je u ovoj zemlji preminulo osam osoba.

Hrvatska je na vreme uvela strikne mere - zatvorila je osnovne i srednje škole, kafiće, restorane i sve trgovine osim onih koji prodaju namirnice i apoteke. Ukinut je i javni prevoz. Takođe, uvela je i zabranu napuštanja mesta prebivališta, što znači da u drugo mesto ili grad mogu ići samo oni koji imaju dozvolu izdatu od strane poslodavca.

Pored ovih mera, ova zemlja je uspela da uspostavi neometanu dostavu hrane, kao i da regulište gužvu u radnjama, za razliku od Srbije gde su kolone građana koji čekaju u redu, neki sa maskama, neki ne, neki poštuju meru rastojanja od dva metra, neki ne.

Pored Hrvatske, iznad Srbije u borbi protiv koronavirusa nalazi se i Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban uveo najstrože mere - zabrana izlaska građana iz kuća na dve nedelje.

On je nagovestio da će izlazak biti dozvoljen samo građanima koji idu na posao ili u kupovinu hrane i lekova. Takođe, ljudima je dozvoljeno vežbanje napolju uz održavanje određenog rastojanja, kao i odlazak na fizikalnu terapiju. Mađarska ima 525 slučajeva obolelih od koronavirusa, a 20 ljudi je preminulo.

Kako su ove dve zemlje, zajedno sa Slovenijom (730 zaraženih, 11 preminulih), koja je ograničila putovanja i uvela obavezu nošenja zaštitne opreme, uspele da stanu na put daljem širenju epidemije virusa? Reagovale su na vreme.

U ovim zemljama čim su potvrđeni prvi slučajevi korone, nadležni su reagovali, uveli vanredno stanje, a sa njim i drastične mere.

Na kojem mestu se Srbija nalazi u borbi sa koronavirusom? Na sličnom smo nivou kao i Bosna i Hercegovina, koja je tek juče proglasila vanredno stanje. Dakle, kasnimo sa merama, samim tim, i situacija se rapidno pogoršava, iz dana u dan sve je više obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

direktno.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR