Glas Javnosti

Zašto siromasni jug Italije bolje odoleva virusu od severa?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Nakon sto je epidemija koronavirusa napravila pravi masakr u najbogatijoj italijanskoj pokrajini, Lombardiji, na severu zemlje, mnogi su strahovali da ce bilans pandemije na siromsanom Jugu biti jos gori, ali desilo se suprotno, između ostalog, kako ocenjuju neki stručnaci što su se pripremili na vreme, ali i zbog načina života na jugu.

Uprkos tome što su zravstvene ustanove na Jugu slabije opremljene, siromasnije i losije organizovane, širenje koronavirusa u juznim italijanskim regijama, kao Kampanji, i jugu uopšte, je od pocetka bilo pod kontrolom i sve do sada broj zarazenih i preminulih je mnogo manji.

Stručnjaci kažu da sreća nema nikakve veze s tim.

Prvi razlog je gotovo očigledan: Regija Kampanija je imala priliku preduzeti mere zatvaranja, unaperd, jer je virus u odnosu na severne regije virus je došao kasnije.

Stručnjaci skreću pažnju na još dva faktora koja su bila presudna u uspesnom ratu protiv "čudovišta".

Jedan je veština lekara Kampanje: njihova profesionalnost i izvanredna sposobnost prilagođavanja teškim situacijama bili su osnovni.

Lekari iz Kampanje su gotovo svaki dan (a ne samo u vreme koronavirusa) primorani da rade u teskim i nesigurnim uslovima, da se bore sa stalnom nestasicom bolnickih kreveta i cestih napada rodbine pacijenata na lekare.

Rad u vanrednim okolnostima je gotovo normalan u bolnicama u Kampanji. To iskustvo je omogućilo medicinskom osoblju Juga da ne poklekne pred pandemijom, da dobro organizuje pristup hitnoj pomoci i da savrseno upravljaju nedostatkom bolnickih kreveta .

Postoji još jedno objašnjenje zasto je broj preminulih od koronavirusa na Jugu vrlo nizak: to je čvrsta porodična mreža koja u Kampanji, za razliku od severa, preživljava.

U Kampanji stariji se rijetko smestaju u staračke domove.

Roditelji, dede i bake nastavljaju živeti s decom i unucima. To je sprecilo masakr među starijim ljudima, koji se desio u starackim domovima u drugim delovima Italije.

Kombinacija tri faktora približava Kampaniju pobedi, ocenjuju mediji.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR