Glas Javnosti

Zašto ruska vakcina smeta drugim državama?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Virusolog, akademik Ruske akademije nauka Feliks Jeršov, objasnio je zašto je ruska vakcina protiv virusa korona nepovoljna po druge države.

Prema njegovim rečima, strane farmaceutske kompanije nisu zainteresovane za ravnopravnu konkurenciju s ruskim preparatima.

„Njih zanima samo naše tržište, jer su spremni da otkupe patente da bi ih potom sami razvili i nama prodavali“, istakao je Jeršov u intervjuu za „NSN“.

Naučnik je takođe naglasio da je vakcinu važno napraviti pre nego što dođe do pada epidemije Kovid-19, jer će u tom slučaju već biti u toku „prirodna vakcinacija“ tokom koje ljudi stiču imunitet, izlečenjem od blažeg oblika bolesti.

Podsetimo, ranije je ruska služba „Rospotrebnadzor“ saopštila da u Rusiji počinju testiranja prototipa vakcine protiv koronavirusa.

Pandemija Kovid-19


Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju.

Prema poslednjim podacima, u svetu je registrovano preko 780.000 obolelih od virusa korona, oko 166.000 je izlečeno, dok je umrlo oko 38.000 ljudi.

Kineske vlasti objavile su kraj epidemije u toj zemlji, odakle je i krenulo širenje virusa korona.

U Rusiji je registrovano 1.836 slučajeva zaraze virusom korona (1226 od tog broja u Moskvi), a 66 pacijenata je izlečeno.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR