Glas Javnosti

ZAHTEVAJU OD SRBIJE: Sve deca iznad 12 godina da se vakcinišu FAJZEROM!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Udruženje pedijatara Srbije preporučuilo je danas da se sva deca starija od 12 godina vakcinišu protiv korona virusa

Posebno su napomenuli da je potrebno da se vakcinišu deca su zbog osnovne, hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike kovid-19.

- Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen - piše u saopštenju Udruženje.

- Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju Fajzer-Biontek je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih, preko 95 odsto.

Udruženje je ukazalo da doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije. Takva preporuka bila je utemeljena na iskustvu da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili "superprenosioci" kovid-19. U skladu sa tim prioritet je bio da se vakciniše starije stanovništvo.

- Kako podaci u vezi sa novim (mutiranim) sojem korona virusa pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u ovoj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje kovid-19 na starije Udruženje preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina.

U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, Udruženje je podsetilo na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih.

- Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno – zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije kovid-19 - smatra Udruženje.

Ono što zabrinjava mnoge roditelje koji su se javili redakciji Glasa javnosti je činjenica da se vakcina Fajzer-Biontek nije pokazala dovoljno efikasnom u Izraelu kada je u pitanju delta soj korone. 

Udruženje pedijatara Srbije se nije oglašavalo povodom tog izveštaja Ministarstva zdravlja Izraela.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR