Glas Javnosti

ZAGONETKA ZA NAUČNIKE: Evo kako se od životinja možemo zaraziti koronom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Novi soj koronavirusa NeoKoV, može se preneti sa životinja na ljude i ne može biti "unakrsno neutralisan" antitelima koja ciljaju kovid upozoravaju kineski naučnici.

Kineski naučnici upozorili su na "potencijalnu pretnju po biološku bezbednost" koju predstavlja novi soj koronavirusa NeoKoV, koji se može preneti sa životinja na ljude i ne može biti "unakrsno neutralisan" antitelima koja ciljaju kovid.

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, "neočekivano su otkrili" da soj NeoKoV otkriven u Južnoj Africi i njegov "bliski srodnik" PDF-2180-CoV "mogu efikasno koristiti neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša ( ACE2) i ljudski ACE2 za ulazak".

SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju kovida 19, takođe koristi ACE2 da uđe u ljudsko telo.Novi soj zagonetka

Predhodno iskustvo navodi da infekcija sojem koji sada cilja slepe miševe, "ne može biti unakrsno neutralisana antitelima koja ciljaju SARS-CoV-2 ili MERS-CoV".

Priznajući da priroda NeoCoV-a "ostaje zagonetna", naučnici upozoravaju na "potencijalnu pretnju ljudskoj biološkoj bezbednosti, uz visoku stopu smrtnosti i stopu prenosa".

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je "progenitor" varijante omikrona, koja je izazvala novi talas infekcija širom sveta i koja je sada dominantna u mnogim zemljama, "preskočila sa ljudi na miševe, brzo akumulirala mutacije koje su pogodile zarazom tog domaćina, a zatim se vratila na ljude".

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! KAKO NAM TRUJU MOZAK


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR