Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ TIRŠOVE Ova deca su u najvećem riziku od PRODUŽENOG KOVIDA, roditelji da prepoznaju simptome

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Produženi kovid razviće se kod 2 do 10 odsto dece koja su ga preležala. Postkovid simptomi najčešće se javljaju kod mališana školskog uzrasta i tinejdžera, kao i kod one dece koja su imala teži oblik.

Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj objašnjava da se komplikacije produženog kovida javljaju kod dece četiri do šest nedelja posle preležane infekcije. Dugotrajni postkovid donosi brojne simptome koji narušavaju i fizičko i psihičko zdravlje dece.


- Studije, iako imaju neodstatke, pokazuju da se kod svakog desetog pacijenta, pogotovo kod dece školskog uzrasta i tinejdžera, može očekivati da se javi u trajanju i preko tri meseca neki od simptoma - kaže doktorka Rsovac, a prenosi RTS.

Ona dodaje da se javljaju deca sa smanjenom koncentracijom, dugotrajnim kašljem, učestalim glavoboljama, a u veoma retkim slučajevima sa epilepsijom. Primećuje se, takođe, da su deca koja su imale blagu formu bolesti ili bez simptoma, imala i manju mogućnost razvoja postkovid sindroma.


- Kod starije deca i dece koja su imala težu formu kovida može se razviti neki od postkovid simptoma - objašnjava doktorka.

Deca se, navodi ona, posle preležanog kovida žale na otežano disanje, bol u grudima i kašalj, zbog čega se javljaju lekaru, te savetuje da posle preležane infekcije treba da imaju pravilan način ishrane, da postepeno uvode fizičku aktivnost, kao i da je važna psihološka podrška roditelja.


Snežana Rsovac još kaže da se ne očekuje pogoršanje situacije sa koronavirusom, ali da je virus i dalje među nama.  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR