Glas Javnosti

ZABRANJENA VAKCINA ASTRA ZENEKE! Dva Italijana PREMINULA nakon VAKCINACIJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Italijanska agencija za lekove (AIFA) zabranila je u celoj zemlji upotrebu vakcine AstraZeneka iz kontigenta ABV2856 zbog osnovane sumnje na ozbiljna neželjena dejstva, nakon što su ovu zemlju zadesila dva smrtna slučaja ubrzo nakon primanja vakcine.

Agencija je u izjavi navela da je usledila zabrana vakcina iz kontigenta ABV2856, u kome je bilo 249.600 doza, dodajući da će možda razmotriti dodatne mere, ako su potrebne, u koordinaciji sa Evropskom agencijom za lekove (EMA). U izjavi se navodi da je zabrana uvedena "iz predostrožnosti", pošto trenutno još uvek nije dokazana veza između vakcine i uzroka dva smrtna slučaja.

Foto: Youtube/ Printscreen

 

Italijanska agencija za lekove će izvršiti sve potrebne analize i pribaviti neophodnu dokumentaciju, zajedno sa istražiteljima i nadležnim organima. Uzorci zabranjene serije AstraZenekinih vakcina će biti upotrebljeni za istraživanje, navode iz Supirior Helt Instututa u Italiji.

Tužilaštvo u Italiji je pokrenulo istragu povodom smrti Davida Vile (50), policajca koji je preminuo 12 dana nakon što je primio vakcinu AstraZeneke. Nakon njegove smrti, Siciliju je zadesio još jedan takav slučaj. Preminuo je Stefano Paterno (43), član italijanske mornarice, koji je primio vakcinu iz iste serije. 

 

Za Stefana se pretpostavlja da je umro od srčanog udara nakon što je vakcinisan, dok je David preminuo 12 dana nakon vakcinacije. Za oba muškarca se veruje se da nisu imali hronične bolesti, odnosno, da su bili potpuno zdravi.

Italija se bori da napreduje sa svojim masovnim planom vakcinacije, jer su neki od proizvođača vakcina najavili kašnjenja u snabdevanju.

Podsetićemo, Austrija je takođe obustavila vakcinaciju serijom vakcina protiv kovida-19 firme AstraZeneka, nakon smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge osobe posle vakcinacije. Vakcinacija je obustavljena dok se ne obavi istraga i ne utvrdi da ne postoji uzročna veza između vakcine i dva pomenuta slučaja. 

 

Nakon što su vakcinaciju ovom vakvinom obustavile i Danska, Norveška, Estonija, Litvanija, Letonija i Luksemburg, agencija evropske unije EMA je objavila da se smrtni slučaj u Austriji ne može povezati sa vakcinom britansko-švedske kompanije.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu. Vakcina protiv kovida-19 firme AstraZeneka je odobrena i od strane SZO.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR