Glas Javnosti

VIŠEDNEVNA BORBA ZA DEČAKOV ŽIVOT NA INSTITUTU: Poslednje trenutke dr Minić bio uz njega, umereni optimizam za još jedno dete

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Srbiju je potresla vest da je dečak starosti 17 godina, koji je zbog kovida bio na respiratoru u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu preminuo juče popodne od posledica infekcije koronavirusom.

On se na veštačkoj ventilaciji nalazio skoro četiri nedelje, ubrzo pošto je primljen na lečenje u ovu ustanovu.

Kako ističe prof. dr Predrag Minić, načelnik pulmologije, iz ovog instituta, medicinski radnici uradili su sve da spasu mladića.

 - On je stigao kod nas iz unutrašnjosti, pošto su ga u lokalnoj bolnici posle pozitivnog testa na koronavirus hitno uputili za Beograd - ističe profesor Minić, a prenose Novosti.

- Dečak je bio malo gojazan, ali nije imao nikakvih pridruženih bolesti. Koronavirus koji je njega zahvatio bio je iste jačine kao onaj kod odraslih ljudi. Ubrzo po primanju u našu bolnicu, gde je proveo četiri nedelje, morali smo da ga priključimo na respirator. Nažalost, posle herojske borbe svih zaposlenih, tinejdžer je juče izgubio najbitniju životnu bitku.

Kako ističe doktor, borba da se tinejdžer spase i skine sa respiratora trajala je danima. Sve je pokušano da se spase, čak i više od realnih mogućnosti.

- Želim da istaknem koliko su se lekari i medicinske sestre svojski trudili da ne dođe do ove tragedije – ističe prof. Minić.

- Ja sam proveo poslednje trenutke sa dečakom i ne mogu opisati kolika je ovo tragedija.

Ipak, doktor naglašava da imaju i neke dobre vesti u lečenju malih kovid pacijenat.

- Pre nekoliko dana uspeli smo da skinemo bebu od šest meseci sa respiratora, a juče i sedmogodišnje dete – otkriva prof. Minić.

- Ovo je fantastičan uspeh, pošto su prognoze za njih dvoje bile izuzetno loše. U našoj ustanovi imamo još jedno dete na respiratoru, ali mogu da kažem da smo umereni optimisti poslednjih nekoliko dana da će se sve srećno završiti – rekao je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR