Glas Javnosti

KORONA NANOSI SVE VEĆU ŠTETU: Mladiću AMPUTIRANA NOGA zbog KOVIDA-19!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Da je virus korone mutirao i postao još veća enigma doktorima pokazuje najnoviji primer oboljenja gde je mlada osoba (34) "izgubila" nogu usled tromboembolije izazvane virusom.

- Muškarac od svega 34 godine zbog korone je ostao bez noge, pošto su morali da mu je amputiraju - otkrila je nove užase kovida 19 doc. dr Marija Zdravković, direktorka KCB Bežanijska kosa.

Krvni ugrušci

Ona je naglasila da je kovid veoma čudno oboljenje i teška bolest koja napada sve organe.

- Ova bolest je vrlo čudna i mislim da je još uvek ne razumemo. Imamo ljude od 90 godina koji izađu iz bolnice na nogama, a s druge strane, juče smo imali mladog čoveka od 34 godine, kojem smo morali da amputiramo nogu jer je dobio tromboemboliju, ne znamo kako ni zbog čega - rekla je i dodala:

- Ovaj virus je sistemsko oboljenje i u najtežim formama dolazi do kliničke slike koja liči na sepsu, to je vrlo teška bolest.

Dr Zdravković je ranije izjavila da kod srednje teških i teških formi kovida nastaju tromboze, što su zapravo ugrušci u krvnim sudovima, koje mogu da izazovu šlog, infarkt, pa i smrt.

- Imali smo pacijenta čija su se pluća oporavila od kovida, a umro je pošto je srce stalo zbog tromboembolije - navela je ona.

Da je poremećaj koagulacije najverovatnije sastavni deo težih kliničkih formi kovida 19, ističe i prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš i načelnik niške kovid bolnice.

- Naše - nažalost veliko - kliničko iskustvo upravo govori u prilog tome. Veliki procenat naših pacijenata imao je plućnu tromboemboliju, verifikovanu radiološki ili ultrazvučno, a gotovo 90 odsto naših pacijenata pokazivalo je poremećaje koagulacionog statusa u laboratorijskim pretragama - kaže doktor Janković i dodaje da je antikoagulaciona profilaksa i primena terapijskih doza kod visokorizičnih slučajeva sastavni deo protokola lečenja kovid pacijenata.

Uspešno lečenje

- Imali smo, na svu sreću, više slučajeva uspešnog lečenja kovid pacijenata koji su imali tromboemboliju kao jedinu komplikaciju bolesti. Međutim, kod multiorganske insuficijencije uzrokovane kovidom 19 ove komplikacije u preko 90 odsto slučajeva dovode do smrtnog ishoda.  

Šta je tromboembolija

Nastaje kao komplikacija venske tromboze (zapaljenja vena uzrokovanog ugruškom krvi) i otkidanja tromba, koji dospeva u pluća kod masivnih plućnih embolija (začepljeno više od 50% cirkulacije) javlja se otežano disanje, bol u grudima, kašalj sa iskašljavanjem krvi, lupanje srca, strah od bliske smrti i stanje šoka - pad pritiska, ubrzan puls, plavetnilo usnica i hladan znoj kod nemasivnih plućnih embolija klinička slika može biti znatno blaža.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR