Glas Javnosti

OVE EVROPSKE DRŽAVE OTVARAJU VRATA KINESKIM VAKCINAMA: Vodič kroz Evropu sa srpskim digitalnim sertifikatom

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako je Evropska unija priznala srpski digitalni zeleni sertifikat, mnogi građani zbog vrste vakcine koju su primili, ipak ne mogu da putuju bez ograničenja.

Veliki broj građana u našoj zemlji primio je kinesku vakcinu, ipak, nije tačno da sa "Sinofarmom" ne može slobodno da se putuje. Najbitnije je da pre putovanja, pre svega obavezno posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova, gde se redovno ažuriraju podaci o načinima ulaska u bilo koju zemlju na svetu, i pogledaju gde mogu da putuju sa "Sinofarmovim" cepivom.

Jedna od zemanja u koju možete da putujete sa kineskom vakcinom je Mađarska, za koju vam ne treba čak ni bilo kakva potvrda za ulazak. 

Za ulazak u Austriju potreban je dokaz o potpunoj vakcinaciji na nemačkom ili engleskom jeziku, a vakcine koje se priznaju su "Bajontek/fajzer", "Moderna", "Astra zeneka", "Džonson i džonson", "Sinofarm", "Sinovak". Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana.

Da biste ušli u Grčku, možete biti vakcinisani "Sinofarmom", a svi vakcinisani koji budu pozitivni, moraće da provedu u karantinu nedelju dana.

Slovenija priznaje sve vakcine odobrene u Srbiji. Prilikom prelaska granice je samo potrebno pokazati zeleni karton kojim se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine "Bajontek/fajzer" prošlo najmanje sedam dana, od "Moderne", "Sputnjika V", "Džonson i džonson", "Sinovak bajonteka" i "Sinofarma" najmanje 14 dana, a od "Astra zeneke" najmanje 21 dan. Estonija takođe priznaje sve vakcine odobrene u Srbiji, ali je potrebna potpuna imunizacija, ne starija od godinu dana. 

Za ulazak u Hrvatsku je potrebna potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze da je prošlo 14 dana, a priznate su sve vakcine odobrene u našoj zemlji.

Holandija priznaje vakcine "Fajzer/bajontek", "Moderna", "Astra zeneka", "Džonson i džonson", "Sinofarm" i "Sinovak". Isto je i ako putujete u Kipar, s tim da ova zemlja priznaje i "Sputnjik V" vakcinu.

U Finsku građani Srbije  mogu da uđu ako poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja), a vakcine koje su priznate su: "Fajzer/bajontek", "Moderna", "Astra zeneka", "Džonson i džonson", "Sinofarm", "Koronavak".

U Rumuniju mogu da putuju svi oni koji ispunjavaju uslov da su vakcinisani, a da je prošlo 10 dana od kompletne vakcinacije, dok u Dansku uz potvrdu o vakcinaciji mogu svi da uđu. Nije potrebno uraditi test, niti je potrebna samoizolacija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR