Glas Javnosti

OTKAZANI I LETOVI, KOLAPS U AMERICI: Zbog polarnog talasa u SAD zatvorene škole i kancelarije federalne vlade

Svet
Autor: Glas javnosti

Veoma niske temperature izmerene su širom SAD, zbog čega su zatvorene kancelarije federalne vlade i škole, a više hiljada avionskih letova je otkazano.

Na Stenovitim planinama, američkom Srednjem zapadu i centralnom delu SAD izmereno je i do minus 34 stepena Celzijusovih.

U saveznim državama Oregon, Teksas i Luizijana više od 120.000 domova i poslovnih objekata ostalo je bez struje.


Saobraćaj je poremećen i nadležni apeluju na građane da izbegavaju da voze automobile, jer su putevi opasno klizavi, a sneg i led mogu da uzrokuju i pad drveća i dalekovoda, prenosi Glas Amerike.

Časovi su otkazani danas za učenike u Portlandu, ali i u drugim velikim gradovima – Čikagu, Denveru, Dalasu, Fort Vortu, širom Nove Engleske, Njujorka i Vašingtona. U Vašingtonu su zatvorene i kancelarije federalne vlade.

Od ekstremno niskih temperatura stradalo je najmanje četvoro ljudi u Portlandu. U Viskonsinu je stradalo troje beskućnika, najverovatnije od hipotermije. Policija je u Kentakiju helikopterom pokušavala da izbavi kampere iz snežne oluje, a u Luizijani je pokušavala da pomeri vozila sa zavejanih mostova i puteva.

Ledena kiša i poledica se očekuju na jugoistoku SAD. Upozorenja na zimsku oluju izdata su u Alabami, Tenesiju, Arkanzasu, Luizijani, Misisipiju.

Umerene do jake snežne padavine najavljene su od Srednjeg Atlantika do Nove Engleske. U Njujorku se prognozira da će pasti do 20 centimetara snega.

U predelima Stenovitih planina i Srednjem zapadu se ponovo očekuju temperature oko minus 30 stepeni Celzijusa.


Veoma niske temperature poremetile su aviosaobraćaj, odložile utakmice američkog fudbala i očekivalo se da će smanjiti izlaznost na kokusima u Ajovi, gde je zvanično počela izborna trka glasanjem za republikanskog predsedničkog kandidata.

Na kokusima koji su održani po rekordno niskoj temperaturi od minus 19, pobedio je bivši predsednik Donald Tramp.

Aviosaobraćaj širom SAD je poremećen, letovi su odlagani ili otkazivani. Sajt za praćenje letova Flajtaver (FlightAware) registrovao je da je samo juče otkazano 3.300 letova, a jutros na istočnoj obali SAD registrovano je 1.300 otkazivanja.

Očekuje se da hladnoća malo popusti sredinom nedelje, ali se novi ledeni talas očekuje već za vikend.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR