Glas Javnosti

NOVA PRAVILA NA POMOLU: Pravo na popravke uređaja i nakon isteka garancije u EU

Svet
Autor: Glas javnosti

Politički dogovor još formalno treba da potvrde Evropski parlament i Veće EU-a pre nego postane zakon.

Evropski parlament i Veće EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati “pravo na popravku” proizvoda i kao podsticaj da produže vek svojih proizvoda, prenosi Poslovni dnevnik.

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 odsto potrošača podržava popravku uređaja, umesto da kupuju nove.


Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravka uređaja postati pristupačniji ne samo za vreme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku.

Proizvođači će biti obvezni popravljati uobičajene kućne proizvode poput veš mašine, usisavača, čak i pametnih telefona, a taj popis rasće s vremenom. Proizvođači će morati informisati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamenski uređaj dok traje popravka ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostaviće se besplatna internetska platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako upoređivati cene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače biće produženje garancije za jednu godinu nakon popravke uređaja.

“U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 meseci zakonske garancije za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim delovima”, rekao je Rene Repasi (S&D), saopštio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Evropski parlament i Veće EU-a pre nego postane zakon. Države članice imat će dve godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR