Glas Javnosti

Nemačka: Za godinu dana zatvoreno 14.000 lokala

Svet
Autor: Glas javnosti

Od početka pandemije koronavirusa 2020. godine u Nemačkoj je zatvoreno oko 48.000 preduzeća, a 6.100 ih je otišlo u stečaj, pokazuju podaci iz istraživačke agencije Kreditreform.

Sve dublja ekonomska kriza uzrokuje zatvaranje restorana i kafića, a teška vremena za nemačke ugostitelje nastavljaju se i posle pandemije.

Prognoze za budućnost su još gore jer stručnjaci očekuju nastavak ovog lošeg trenda. „Talas je tek počeo“, kaže rukovodilac istraživanja Patrik Ludvig Hanc, a prenosi DPA.

Samo prošle godine svaki deseti preduzetnik u ugostiteljstvu napustio je posao. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Isti je slučaj i sa stečajevima kojih je u 2023. godini bilo za čak 27 odsto više nego u ostalim delovima privrede, govore podaci Kreditreforma. Najviše malih preduzeća, onih koji imaju do 10 zaposlenih, bilo je nelikvidno, čak njih 88 odsto.

Hanc kaže da je jedan od razloga pomoć vlade tokom karantina. Subvencije su osigurale opstanak mnogih firmi i u početku sprečile zatvaranje preduzeća.

„Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza koje su pogodile ekonomiju poslednjih godina“, kaže Hanc, pojasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacije.

Osim toga nemačka vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila PDV za ugostitelje, sa 19 na sedam odsto. Međutim, od januara redovne cene ponovno su na snazi, što dodatno potkopava položaj ugostiteljima.  

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR