Glas Javnosti

Naučnici otkrili da u 75 odsto zemlje postoji opasnost od zemljotresa

Svet
Autor: Glas javnosti

Do otkrića su stigli naučnici Geološkog topografskog instituta SAD

Čak na 75 odsto teritorije Sjedinjenih Američkih Država može doći do razornih zemljotresa, otkrio je Geološki topografski institut SAD (USGS). Novo otkriće, do kojeg je doveo model napravljen da napravi mapu terena i mogućih zemljotresa, pokazalo je da milioni Amerikanaca žive u oblastima koje imaju veliki rizik od zemljotresa.

U te oblasti spadaju i poznate rizične zone kao Los Anđeles, San Francisko, Portland i Sijetl, ali i lokacije kao Solt Lejk Siti i Memfis.


Prema novom modelu, 37 saveznih država imalo je zemljotrese jače od 5 stepeni u poslednjih 200 godina.

Nove informacije pokazuju da nisu u opasnosti samo seizmički aktivni regioni poput Aljaske i Kalifornije, već i centralni deo zemlje, kao i severoistočna obala, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Earthquake Spectra.

- Zemljotrese je teško predvideti, ali mi smo napravili velike korake napred sa ovim novim modelom. On nam daje više raseda, bolje karakteriše kopnene površine, a napredak u računarskoj tehnici daje najdetaljniji pogled na rizik od zemljotresa s kojima se suočavamo – rekao je Mark Pitersen, glavni autor studije i geofizičar u USGS, u saopštenju.


Glas javnosti/

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR