Glas Javnosti

Maloprodaja u Nemačkoj doživljava pad uprkos prognozama rasta

Svet
Autor: Glas javnosti

Analiza ovih faktora može pružiti dublji uvid u trenutnu ekonomsku situaciju u Nemačkoj i potencijalne dugoročne trendove.

Pad maloprodaje u Nemačkoj u januaru 2024. godine beleži se kao neočekivani događaj, s obzirom na to da su analitičari predviđali rast.
Prodaja je pala za 0,3% u realnim terminima u poređenju sa prethodnim mesecom, suprotno očekivanjima analitičara koji su predviđali rast od 2,0%. Ovaj pad je bio iznenađujući s obzirom na generalno pozitivna očekivanja analitičara.
Euronews navodi da je pad prodaje u novembru 2023. godine bio 2,5% na mesečnom nivou, što je najveći pad od aprila 2022. godine, a vođen je pre svega padom internet prodaje i prodaje robe koja se ne hrani, koja je opala za 2,8%.


Pored toga, inflacija u Nemačkoj nastavlja da izaziva ekonomske brige, sa stopom inflacije koja je u decembru 2023. godine bila 3,7%, predstavljajući prvi porast u poslednjih sedam meseci, što je delimično povećalo ekonomske brige.
Prema podacima Nemačkog federalnog statističkog zavoda (Destatis), inflacija u januaru 2024. godine očekuje se na nivou od 2,9%, dok je stopa inflacije za celu 2023. godinu iznosila 5,9%.


Ovi podaci ukazuju na to da nemačka ekonomija možda još uvek pokušava da se oporavi od posledica pandemije i energetske krize, što može dodatno uticati na potrošačko poverenje i potrošnju.
Pored toga, s obzirom na važnost Nemačke za evropsku ekonomiju, ovi trendovi bi mogli imati šire implikacije na ekonomsko zdravlje celog evrozone.

Na osnovu ovih izvora, može se zaključiti da je pad maloprodaje u Nemačkoj u januaru 2024. godine simptom širih ekonomskih izazova sa kojima se zemlja suočava, uključujući visoku inflaciju i posledice pandemije i energetske krize.
Analiza ovih faktora može pružiti dublji uvid u trenutnu ekonomsku situaciju u Nemačkoj i potencijalne dugoročne trendove.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR