Glas Javnosti

FSB: Britanski specijalci spremaju Ukrajince za sabotaže

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski specijalac Evgenij Gorin potvrdio je da su britanski vojni savetnici osmislili propalu operaciju u okviru koje je uhvaćen.

Ukrajinski specijalac uhvaćen u neuspešnom pokušaju infiltracije otkrio je detalje o britanskoj umešanosti u aktivnosti kijevskih komandosa, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Vojnika, koji je u saopštenju FSB identifikovan kao 38-godišnji Evgenij Gorin i druge komandose iz 73. Pomorskog centra za specijalne namene ukrajinskih snaga za specijalne operacije, presrele su ruske trupe kada su pokušali da se iskrcaju na ostrvo Tendra u Crnom moru blizu Hersonske oblasti.


Gorin je tokom saslušanja potvrdio da je prošao specijalnu obuku za sabotažu u kampu Bulford u Engleskoj. On je takođe potvrdio da su britanski vojni savetnici razvili operativne planove za napad na gasnu platformu u Crnom moru.

U saopštenju se ne navodi kada se ukrajinska operacija odigrala, ali je potvrđeno da se radi o platformi koja se nalazi pod ruskom kontrolom od 2014. godine, a za koju su zvaničnici u Kijevu 2018. godine tvrdili da na sebi ima rusku radarsku stanicu.

FSB je naglasio da ukrajinski napad na lokaciju nije uspeo da iznedri "opremu za koju su Britanci bili zainteresovani" i da su Ukrajinci koristili eksploziv da raznesu komunikacioni punkt na platformi.

U saopštenju se ističe da je dotična ukrajinska jedinica pod pokroviteljstvom Specijalne brodske službe (SBS) britanske kraljevske mornarice.

"Svedočenje Evgenija Gorina dokaz je direktne umešanosti SBS u sprovođenje akcija usmerenih protiv ruske bezbednosti i obučavanje izvršilaca tih akcija na britanskom tlu", istakla je FSB.


Tim ukrajinskih komandosa presretnut je u kontraoperaciji koja je sprovedena zajedno sa Ministarstvom odbrane, navodi se u saopštenju. Agencija je unapred saznala za ukrajinske planove, dodaje se u saopštenju.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR