Glas Javnosti

Fajzer tuži Poljsku zbog vakcine protiv kovida

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki farmaceutski gigant Fajzer tuži poljsku vladu jer nije platila 60 miliona doza vakcine protiv kovida-19 koju je razvila sa BioNTek-om.

Tužba, koja dolazi dok se Poljska priprema za promenu vlade nakon izbora u oktobru, označava kulminaciju 19-mesečne bitke između Varšave i Fajzera oko prevelike količine vakcina.

Kompanija tuži zemlju zbog onoga što tvrdi da je neispunjen ugovor o vakcinama protiv kovida-19.


Varšava je bila zaključana u kupovini desetina miliona doza u okviru kontroverznog ugovora koji je Evropska komisija potpisala sa Fajzerom 2021. u ime zemalja EU.

Fajzer traži 6 milijardi zlota (1,5 milijardi dolara) kao kompenzaciju za 60 miliona doza koje je poljska vlada odbila, nakon što je prestala sa vakcinasjem u aprilu 2022.

„Fajzer i BioNTek nastoje da primoraju Poljsku da ispuni svoje obaveze u vezi sa narudžbinama vakcina protiv kovida-19 koje je poljska vlada postavila kao deo njihovog ugovora o snabdevanju Evropskom unijom potpisanog u maju 2021.“, rekao je portparol kompanije Fajzer, dodajući da BioNTek takođe se uključuje u postupak.


Fajzer je pokrenuo građansku parnicu pred sudom u Briselu jer su doze kupljene putem ugovora o zajedničkoj nabavci EU sastavljenog prema belgijskom zakonu.

Prvo ročište zakazano je za 6. decembar.

Čitav blok je naručio 1,1 milijardu doza prema ugovoru, opterećujući države EU prezasićenošću vakcinom dok je pandemija Kovid-19 jenjavala. Tužilaštvo EU je već najavilo istragu procesa nabavke usred navoda o korupciji i tajnim zakulisnim poslovima, dok je poljska ministarka zdravlja Katažina Sojka upozorila da bi se druge zemlje EU mogle suočiti sa krivičnim gonjenjem.


Varšava je dovela u pitanje kontroverznu ulogu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u dogovoru sa Pfizerom nakon što se pokazalo da je nedeljama privatno komunicirala sa izvršnim direktorom kompanije Albertom Burlom tokom pregovora o ugovoru. Međutim, Evropska komisija je prošle godine tvrdila da njene tekstualne poruke sa velikim farmaceutskim šefom o poslovima vrednim više milijardi dolara izvršne vlasti nisu pronađene.

Prvo ročište u Pfizerovoj tužbi zakazano je da se održi u Briselu 6. decembra. Ranije ove godine, farmaceutski gigant je ponudio da EU da više vremena da završi minimalnu kupovinu vakcine prema obavezujućem ugovoru, ali je insistirao da blok mora da plati u potpunosti za ugovorom određen broj doza. Poljska je od tada odbila da potpiše revidirani sporazum EU sa proizvođačem lekova.


Portparol kompanije Pfizer rekao je da je kompanija odlučila da nastavi sa tužbom „nakon dužeg kršenja ugovora i perioda razgovora u dobroj veri između strana“.

Milioni Poljaka odbili su da prime vakcine protiv kovida-19, a Varšava je zaustavila isporuku vakcina jer je priliv ukrajinskih izbeglica početkom 2022. opteretio finansije vlade.

U aprilu 2022. tadašnji poljski ministar zdravlja Adam Nidzielski objavio je da je zemlja prestala da prima pošiljke vakcina. On je rekao da se Poljska pozvala na klauzulu više sile u sporazumu, navodeći finansijski pritisak izazvan prilivom izbeglica iz ukrajinskog rata i ekonomskim poremećajima koji su usledili.


On je objasnio i da je zbog poboljšanja pandemijske situacije manja potreba za vakcinama. U to vreme, poljsku vladu je predvodio Mateuš Moravjecki iz stranke Pravo i pravda (PiS), a po mnogim pitanjima Poljska je bila u velikoj meri izolovana.

Međutim, nije trebalo dugo da grupa od devet drugih zemalja, sve u istočnoj i centralnoj Evropi, sledi primer Poljske. Iako nisu otišli ​​toliko daleko da obustave snabdevanje, žalili su se da moraju da troše novac na doze koje im nisu bile potrebne u vreme ekonomskih turbulencija.


Zemlje su vršile pritisak na Komisiju da ponovo pregovara o sporazumu i više puta su pokretale to pitanje na sastancima ministara zdravlja EU. Komisija je uspela da natera Fajzer da odloži neke isporuke, ali to nije bilo dovoljno.

Kako su stope vakcinacije opadale, zemlje izvan CEE grupe počele su da se pridružuju pozivu za ponovne pregovore.



Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR