Glas Javnosti

Britanija će slati migrante u Jermeniju?!?

Svet
Autor: Glas javnosti

Između Britanije i Ruande postoji sporazum o slanju migranata u tu afričku zemlju, iako nijedan za sada nije deportovan. London traži druge države sa kojima bi mogao da zaključi takav sporazum, a među njima je i Jermenija.

Pozivajući se na dokumente britanske vlade, koji su dostupni zbog curenja informacija, „Tajms“ navodi da je Britanija započela pregovore sa Jermenijom, Obalom Slonovače, Kostarikom i Bocvanom u vezi sa upućivanjem ilegalnih migranata u te zemlje po šemi poput one sa Ruandom.

Kako je navedeno, London je razmatrao još desetak drugih zemalja sa kojima bi potencijalno mogao da vodi slične pregovore. Britanske vlasti su se, između ostalog, obratile Ekvadoru, Paragvaju, Peruu, Brazilu i Kolumbiji, ali se smatra da su one manje zainteresovane za takav dogovor. Nekoliko afričkih zemalja kao što su Zelenortska ostrva, Senegal, Tanzanija, Togo, Angola i Sijera Leone nalaze se na rezervnoj listi, što znači da će biti kontaktirane ako dogovor sa drugim državama ne uspe. Zemlje poput Maroka, Tunisa, Namibije i Gambije su odbile da razmatraju takav sporazum.


Prema pisanju medija, Ruanda je spremna da prihvati 30 hiljada azilanata tokom prvih pet godina trajanja šeme deportacije. Poređenja radi, „Bi bi si“ je ranije preneo da je 2023. godine oko 30 hiljada ilegalnih imigranata čamcima prešlo Lamanš u Britaniju. Potencijalni trošak za Britaniju za ovakvu akciju bi bio približno 4,5 milijardi funti, što znači da bi svaki deportovani migrant koštao London 150 hiljada funti.

Velika Britanija je u aprilu 2022. godine postigla sporazum sa Ruandom o slanju migranata. London je za to platio 140 miliona funti. Prvi let je bio zakazan za jun te godine, ali je London morao da ga otkaže nakon što je Evropski sud za ljudska prava presudio da plan nosi „stvarni rizik od nepovratne štete“. Do danas nije obavljen nijedan let.

S tim u vezi, u martu 2023. godine te zemlje su potpisale ažuriranu verziju sporazuma, prema kojem migranti koji su ilegalno došli u Britaniju mogu biti deportovani u neku afričku zemlju bez prava da traže azil od britanskih vlasti, iako su ranije mogli da ostanu u Britaniji tokom procesuiranja njihovog zahteva.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR