Glas Javnosti

PRIPREMAJU SE: U Hrvatskoj lekari pripremaju štrajk nezadovoljni neispunjenim obećanjima vlasti

Okruženje
Autor: Glas javnosti

"Lekari su nezadovoljni, dosta im je neispunjenih obećanja", izjavila je za HRT predsednica Sindikata lekara Hrvatske Renata Čulinović Čaić i dodala da se lekari spremaju za štrajk.

„Mislim da premijer i ministar zdravlja ne shvataju da je sistem pred pucanjem“, rekla je Renata Čulinović Čaić.

Ističe da vlast „gura“ lekare u štrajk.


„Potezima kojima smo svedoci poslednjih dana, guraju nas u štrajk. Situacija nije dobra. Kolege na terenu su veoma nezadovoljne. Posebno su ih isprovocirale poslednje izjave ministra javnih poslova”, rekla je ona i dodala da su se zasitili neispunjenih obećanja.

Manipulacija visinom plata

Napominje da su doktori prošle godine postigli dogovor s premijerom, ali da on nije ispunjen, prenosi HRT.

Već godinama, tvrdi Čulinović Čaić, hrvatski lekari rade tri miliona prekovremenih sati godišnje. To je sve, kaže, iznad propisanog radnog vremena.

„Ne samo da ukazujemo na to da se radi nezakonito prekovremeno, već i da nema dovoljno lekara pojedinih struka, da nema ko da pokriva teren, da trećini lekara opšte prakse neće biti na raspolaganju. ljudi nekoliko godina, da neće imati ko da napiše recept“, rekla je ona.

On tvrdi da se manipuliše podacima u odnosu na visinu prosečne zarade. Ona kaže da je pojam podložan manipulaciji, zatim je pokušala da ga grafički objasni.


„Tačnije, imam dvoje dece, pa jedno kupuje visoke postavljene čizme za zimu, a drugo japanke – u proseku, oboje su veoma dobro snabdeveni gležnjačama za zimu, a u stvari, jedno se smrzava, a drugo je savršeno opremljeno“, rekla je ona.

„Počeli smo pripreme za štrajk“

Govoreći o tome kakvi su im dalji planovi, ona je rekla da to može da kaže tek kada se konkretno vidi šta im je tačno ponuđeno.

„S obzirom na neispunjena obećanja i da vidimo da se sporazumi krše, „pušimo i hladno“ i počeli smo pripreme za štrajk, zapravo svim oblicima sindikalnog delovanja, tako da, u ovom trenutku, ocenjujemo. , bili bismo spremni da odmah krenemo u akciju“, rekla je Čulinović Čajić.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR