Glas Javnosti

OBUHVAĆENI I DEČACI I DEVOJČICE: Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori do 26 godina

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori unapređena je i proširena na mlade do 26 godina, a vakcinacijom su obuhvaćeni i dečaci, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcinacija u Crnoj Gori se od juče sprovodi kod devojčica i dečaka od navršenih najmanje devet godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole.

Imunizacija se sprovodi i kod devojčica i dečaka uzrasta od 10 do 14 godina života, ukoliko nisu imunizovani u uzrastu od devet godina.


U saopštenju se navodi da će se, pored vakcinacije u primarnoj ciljnoj grupi, vakcinacija sprovoditi i kod osoba oba pola uzrasta od 15 do 18 godina, kako bi narednih godina postigli veći broj vakcinisanih osoba starosti od devet do 26 godina.

U Institutu kažu da je vakcinacija devojčica prioritet, jer je primarni cilj smanjenje obolevanja i umiranja od raka grlića materice, ali je vakcinacija dečaka značajna jer smanjuje rizik od raka usne duplje i ždrela, anusa, penisa i genitalnih bradavica.

Vakcinacija je novim preporukama omogućena i za osobe oba pola u uzrastu od 19 do 26 godina, s tim što se ona prvenstveno preporučuje osobama koje do tada nisu stupile u seksualne odnose i sprovodiće se povremeno u zavisnosti od pokrivenosti vakcinacijom uzrasnih grupa od devet do 18 godina.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR