Glas Javnosti

PREDSTAVNICI FINANSIJSKOG SEKTORA PREDVIĐAJU: Finansijski sektor očekuje inflaciju 5,7% narednog novembra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će međugodišnja inflacija u novembru 2024. godine biti 5,7%, što predstavlja novo smanjenje projekcija, treći mesec zaredom.

U prethodnoj, oktobarskoj anketi očekivanja su iznosila 5,9%, pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos koje je objavila Narodna banka Srbije (NBS).
Na opadajućoj putanji nalaze se inflaciona očekivanja finansijskog sektora i prema rezultatima ankete agencije Blumberg. Prema poslednjoj, decembarskoj anketi agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 4,5%, čime su se inflaciona očekivanja finansijskog sektora prvi put od aprila 2022. godine našla u granicama cilja Narodne banke Srbije.


Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) smanjena su sa devet odsto u oktobru na sedam odsto u novembru, što je ujedno i najniži nivo inflacionih očekivanja u ovoj godini.


Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred u novembru su na neznatno višem nivou nego u oktobru i iznose 4,2% (oktobar četiri odsto), dok se očekivana inflacija za tri godine unapred nalazi na nivou od 3,5% (oktobar tri odsto), tako da su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja Narodne banke Srbije.

Srednjoročna očekivanja privrednika ostala su nepromenjena u odnosu na oktobarsku anketu i iznose šest odsto za dve godine unapred, odnosno pet odsto za tri godine unapred.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR