Glas Javnosti

Virus Zapadnog Nila registrovan u Sremu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na područiju Srema registovan je pacijent iz Sremske Mitrovice zaražen virusom Zapadnog Nila, koji se nalazi na Infektivnoj klinici u Novom Sadu. Za sada nema mesta panici, a apeluje se na građane da koriste preparate protiv komaraca, da izbegavaju mesta gde su oni najviše zastupljeni i drugo mere, kaže epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Područije pored vode, gde je velika vlaga, šume, su potencijalna izvorišta komaraca koja su zaražena virusom Zapadnog Nila. Mitrovčani su čuli za ovaj virus i kako kažu veome se plaše te se čuvaju na različite načine i izbegavajući takva mesta .

Groznicu Zapadnog Nila prenose zaraženi komarci, dok su simptomi povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, ukočenost vrata, kažu lekari. Iz mitrovačkog Doma zdravlja apeluju na građane ako posumnjaju na ovaj virus da se odmah jave svom izabranom lekaru.


Svaki slučaj sumnje sa terena nadležni prijave Zavodu za javno zdravlje, te oni sprovode laboratorijska testiranja, kažu epidemiolozi iz ovog Zavoda. Ovo je period kada su komarci najaktivniji te je i za očekivati da će postojati slučajevi ove groznice, dodaju.

Nadležni ističu da se kod preko 80 posto slučajeva ne javljaju nikakvi simptomi zaraženosti, dok se kod ostalih mogu javiti srednja do teška stanja koji zahteva i hospitalizaciju, što je u slučaju i osobe iz Sremske Mitrovice.

Glas javnosti/R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR