Glas Javnosti

UPOZORENJE DOLAZI IZ BRISELA : Najtraženiji lekovi kod Srba izazivaju opasna oboljenja na mozgu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Komitet za procenu rizika farmakovigilance (PRAC), pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA), preporučio je nove mere za lekove koji sadrže pseudoefedrin kako bi se smanjili rizici od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS).

PRES i RCVS su retka stanja koja mogu uključiti smanjeno snabdevanje krvi u mozgu (ishemiju), što potencijalno dovodi do ozbiljnih i po život opasnih komplikacija. Uz brzu dijagnozu i lečenje, simptomi PRES-a i RCVS-a obično nestaju.

PRAC je preporučio da se lekovi koji sadrže pseudoefedrin ne koriste kod pacijenata sa teškim ili nekontrolisanim visokim krvnim pritiskom (nelečenim ili koji ne reaguju na terapiju) ili pacijenata sa teškim akutnim ili hroničnim oboljenjem bubrega ili insuficijencijom.


Preporuka je da zdravstveni radnici savetuju pacijente da odmah prestanu da koriste ove lekove i da se obrate lekaru ako razviju simptome PRES-a ili RCVS-a .
PRAC je takođe preporučio da zdravstveni radnici savetuju pacijente da odmah prestanu da koriste ove lekove i da se obrate lekaru ako razviju simptome PRES-a. i ili RCVS, kao što je jaka glavobolja koja se iznenada razvila, mučnina, povraćanje, konfuzija, napadi i poremećaji vida.

Koji lekovi u Srbiji sadrže pseudoefedrin?

  • Aspirin Complex 
  • Aspirin Complex cold
  • Clarinase 
  • Defrinol 
  • Rhinostop
  • Rinasek
  • Rapidol 
  • Caffetin cold

Ove preporuke su usledile nakon pregleda svih dostupnih podataka, uključujući postmarketinške podatke o bezbednosti, koji su zaključili da je pseudoefedrin povezan sa rizicima od PRES-a i RCVS-a.

Ograničenja i upozorenja su prethodno bila uključena u informacije o proizvodu za lekove o kojima je reč za smanjenje kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih ishemijskih rizika (smanjeno snabdevanje krvlju srca i mozga). 

Preporuke PRAC-a biće prosleđene EMA komitetu za medicinske proizvode za humanu upotrebu (CHMP), koji će usvojiti konačno mišljenje EMA.

Kako pseudoefedrin deluje?

Pseudoefedrin deluje tako što stimuliše nervne završetke da oslobađaju neurotransmiter noradrenalin, koji izaziva suženje (zatezanje) krvnih sudova.

Navedeno smanjuje količinu tečnosti koja izlazi iz krvnih sudova, što dovodi do manjeg otoka i manjeg stvaranja sluzi (flegme) u nosu.

Lekovi koji sadrže pseudoefedrin odobreni su u različitim zemljama EU kao samostalni lekovi ili u kombinaciji sa lekovima za lečenje simptoma prehlade i gripa, kao što su glavobolja, groznica i bol, alergijski rinitis (zapaljenje nosnih prolaza) ili vazomotorni rinitis (zapaljenje nazalnih prolaza zbog nealergijskog ili neinfektivnog uzroka), kod ljudi sa začepljenim nosom (začepljen nos).

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR