Glas Javnosti

STIDI SE SRBIJO: Najbolji studenti medicine umesto u ordinacijama, završili na birou

Društvo
Autor: Glas javnosti

Umesto da obuku bele mantile i krenu da se bave poslom za koji su se mukotrpno školovali šest godina, 100 diplomaca Medicinskih fakulteta u Srbiji koji su diplomirali tokom prošle godine sa prosekom većim od 9,5 završilo je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Glas protiv nepravde koja ima je naneta podigli su najbolji diplomci Medicinskog fakulteta u Nišu, obraćajući se najpre ministarki zdravlja dr Danici Grujičić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a potom medijima.

Mladi lekari iz Niša ističu da su ostali bez poz posla jer je ove godine zapošljavanje najboljih diplomaca organizovano samo jednom, umesto dva puta, kao što je to bio slučaj svih proteklih godina, počev od 2018. godine.

„Program zapošljavanja najboljih diplomaca Medicinskih fakulteta, poslednjih pet godina, podrazumevao je zapošljavanje u junu i decembru. Međutim, prošle godine se kasnilo sa zapošljavanjem najboljih diplomaca, pa su umesto u decembru prošle godine, ugovore o radu dobili aprila ove godine. Ta generacija najboljih diplomaca iz 2021. godine ipak nije oštećena jer su imali samo dva kruga zapošljavanja, za razliku od nas iz 2022. godine kojima je organizovano samo jedno zapošljavanje“, objašnjavaju mladi niški lekari.


Prema njihovim rečima, ove godine je umesto 100 diplomaca sa Medicinskog fakulteta u Beogradu zapošljeno 50, u Novom Sadu je umesto 40 zapošljeno 20, u Nišu je umesto 30, posao dobilo 15 diplomaca, u Kragujevcu je umesto 20 diplomaca zapošljeno 10, a u Kosovskoj Mitrovici je umesto 10 zapošljeno pet najboljih diplomaca.

„Ne želimo da umanjim uspeh naših kolega koje Ministarstvo zdravlja pozvalo i uručilo im ugovore o zaposlenju, već samo smatramo da je za ostatak generacije potrebno, na osnovu ponovnog rangiranja po kriterijumima koji su se godinama primenjivali, zaposliti oštećene diplomce i dodeliti im specijalizacije“, navodi se u dopisu mladih niških lekara.

Zahtev niških lekara podržavaju i njihove kolege iz ostatka zemlje, uz napomenu da postoji sumnja da su se ove godine među diplomcima koji su posao dobili 11. oktobra, našli i oni koji imaju prosek manji od 9,5.


Prema njihovim rečima, bilo je netransparentnosti u izboru, a nije ni bilo svečanog uručenja ugovora o radu, kao što je to bilo prethodnih godina, tako da nistu „sto posto“ sigurni da su se na spisku odabranih našli i oni koji to svojim prosekom nisu zaslužili.

„Program zapošljavanja najboljih diplomaca Medicinskih fakulteta, organizuje Ministarstvo zdravlja pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, a kako se uvek isticalo prilikom dodele ugovora o radu, jedan od ciljeva programa je da se najbolji mladi lekari zadrže u zemlji. Ukoliko posla nema da li je realno očekivati da će se najbolji diplomci odlučiti da budu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili je izglednije da će posao potražit u inostranstvu“, kazao je diplomac iz Beograda koji je ove godine uzalud očekivao poziv za zapošljavanje i specijalizaciju.

Iz Ministarstva zdravlja za sada nismo dobili odgovor da li će do kraja godine biti organizovano novo zapošljavanje najboljih studenata Medicinskih fakulteta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR