Glas Javnosti

NAJAVILI PROTESTE, PA ODUSTALI: Radnici “Džinsija” ponovo na razgovoru sa lokalnim funkcionerima, IZA ZATVORENIH VRATA, evo šta im je rečeno

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici se boje da će biti prevareni, deo njih bio je protiv toga da sastanak bude zatvorenog tipa.

Radnici „Džinsija“ najavili su za danas nove proteste ispred Skupštine grada Leskovca, ali umesto toga su se odlučili za nove razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave.

I na današnjem razgovoru sa radnicima je zabranjen pristup novinarima. Deo radnika je bio protiv toga da sastanak bude zatvorenog tipa.

Podsetimo, radnici su za danas najavili nove proteste ispred kabineta gradonačelnika Leskovca tvrdeći da mu ipak ništa ne veruju i da misle da će biti prevareni, i to istog dana kada je na sajtu grada objavljeno da će kompanija “Aunde” obavljati razgovore sa zainteresovanim radnicima.

Na današnjem razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave radnicima “Džinsija” je obećano da će pregovarati sa novim italijanskim investitorima da im povećaju zarade koje su im obećane ukoliko pređu da rade za njih.

Na snimku koji je prosleđen redakciji Rešetke sa zatvorenog sastanka, jasno se čuje da oni ne žele da rade za obećani minimalac.

“Oni su nam kazali da traže samo 50 radnika, šivača, i to za probni rad, za platu od 43.000 dinara. Ja bih pre radila u ‘Juri’ nego tamo. Radite vi za tu platu”, poručila je jedna od radnica predstavnicima lokalne samouprave.

Sa radnicima su razgovarali načelnik Jedinstvene gradske uprave Miloš Cvetanović, sekretar Skupštine grada Zoran Vukašinović i direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Olivera Pešić.

“Od septembra, mi smo tražili od njih da zaposle 300 radnika”, kazao je Miloš Cvetanović.

Inače, radnici su sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarali i pre nedelju dana.

“Direktor Jasen Deniz je navodno rekao da će do kraja meseca da izmiri sva dugovanja prema radnicima, a to su zaostale plate, putni troškovi i dugovanja u PIO. A onda je odjednom Jasen odložio zakazani sastanak sa gradonačelnikom. Interesantno je i to da svi znamo da taj Jasen nije bio na razgovoru sa gradonačelnikom kada smo i mi bili, a njihovi mediji su objavili u vestima da je održan sastanak sa Cvetanovićem i Jasenom. Meni sve ovo liči na debele maske, ne znam više ko koga laže i maže”, komentarisao je pre par dana za Rešetku jedan od radnika koji je činio delegaciju koja je razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave prošle srede nakon prvih protesta ispred Cvetanovićevog kabineta.

Radnici tvrde da ih je Cvetanović slagao.

“Rekao nam  je da je Jasen bio kod njega prepodne, pre protesta koji smo održali. Onda saznajemo da uopšte nije bio kod njega, nego da su se čuli video pozivom. Oni se očigledno drže zajedno, ali neka se bar dogovore koje laži će da iznesu jer im se priče ne poklapaju”, dodala je druga radnica.

Ovi ljudi, kako su tada kazali, ozbiljno sumnjaju da će biti prevareni.

“Ja imam osam godina staža u toj firmi. Želim da idem na zavod. Sumnjiva mi je ta priča sa novim investitorima. Ovako možemo da se zaposlimo na mesec dana, pa da nas posle pošalju kući dok nam zamažu oči, a da oni opet uzmu subvencije od države, pa da zaposle nove radnike”, dodala je treća radnica.

Podsetimo, prošle srede se oko 200 radnika „Džinsija“ okupilo ispred sedišta gradonačelnika Leskovca zahtevajući da im se obrati neko iz lokalne samouprave.

Na razgovor se pristalo nakon što su radnici skandirali „Izađite napolje“ i pevali gradonačelniku pesmu “Izađi, mala“.

Nakon održanog sastanka sa gradonačelnikom, radnici su kazali novinarima da je njegov predlog da se što pre dovedu novi investitori i da je on, takođe, obećao da niko od radnika neće ostati oštećen.

Navodno, njima je gradonačelnik kazao da kompanija Džinsi ipak da ide u stečaj, a ne u likvidaciju, što znači da radnici sada neće tražiti novi posao, jer se čeka rešenje.

Inače, na tom sastanku je Cvetanović od radnika, kako sami priznaju, dobio i aplauz, piše Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR