Glas Javnosti

MUP se oglasio najnovijim saopštenjem: GRAĐANI, OPREZ!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane, zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru u februaru, da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, kao i da, ukoliko izbije požar, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193

Od početka februara, pripadnici Sektora za vanredne situacije borili su se sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj Gori koja je zahvatila travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara.

Pravovremenom intervencijom vatrogasaca-spasilaca, uz asistenciju pripadnika lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, sprečeno je dalje širenje požara koji je likvidiran tri sata nakon dojave, navodi se u saopštenju MUP-a. Na teritoriji Borskog upravnog okruga, od početka februara, registrovano je čak 76 požara na otvorenom prostoru koji su brzom reakcijom vatrogasnih ekipa ugašeni, a u kojima nije bilo povređenih osoba.

U tom periodu, vatrena stihija zahvatila je površinu od oko pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice, koji je lokalizovan, a vatrogasci-spasioci i dalje dežuraju na ovoj lokaciji. Od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan je ljudskim faktorom.

po?ar-pixabay.png

foto: printscreen

"Zbog toga podsećamo građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ministarstvo u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru.

Glas javnosti / A06S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR