Glas Javnosti

Klinički centar Vojvodine dobija drugu magnetnu rezonancu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić najavila je u jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" da će Klinički centar Vojvodine dobiti još jednu magnetnu rezonancu.

To obećanje je još od predsednika Vučića u sklopu najveće nabavke paketa dijagnostičke opreme u oktobru mesecu prošle godine. Ako se sećate, tada je najavljeno ukupno 22 magnetne rezonance, od toga 10 magnetnih rezonanci je stiglo u sve zdravstvene ustanove, a ostalih 12 je planirano u 2024. godini. Od toga je jedna magnetna rezonanca planirana za KC Vojvodine. Lista čekanja za magnet je i po godinu dana i činjenica je da to vreme čekanja moramo da skratimo. Naravno, način na koji će se skratiti jeste upravo ovim magnetom, ističe prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Radojević Škodrić se osvrnula i na postetu Kliničko bolničkom centru Vojvodine od pre dva dana.

- Još uvek sam pod utiskom. Ovo, naravno, nije ni moja prva, ni poslednja poseta, to je nešto što se trudimo da što češće radimo sa zdravstvenim ustanovama kako bismo razmenili iskustva i diskutovali o raznim stvarima. Da vidimo gde možemo da napredujemo, uvidimo probleme. Najznačanije za mene, kao direktorke Fonda za zdravstveno osiguranje, jeste da čujemo od naših eksperata šta bi država treba da uradi i kakve novine treba uvesti u zdravstvene ustanove.


57 porodilišta će biti obnovljeno

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić je tokom gostovanja istakla i da će 57 porodilišta u Srbiji biti obnovljeno.

- Klinički centar Vojvodine je takođe rekonstruisan pre par godina, pre svega porodilište, koje je na svetskom nivou. Ima najsavrmeniju opremu, premijum ultrazvukove, odvojene boksove za porodilje, što ženama omogućava da imaju svog pratioca na porođaju.

Klinički centar Vojvodine ima i najsavremeniji mamograf, koji ima minimalno zračenje, najbolju rezoluciju slike, gde se vide najsenzitivnije promene.

- Potreban je još jedan, što planiramo uskoro da realizujemo, a pozitivan podatak je da se sve više žena odaziva na preglede. Što se tiče skenera, za to ne postoji lista čekanja, zaista imaju fantastičnu laboratoriju sa potpuno automatizovanim aparatom za sve reagense.

Ljudi neće više morati da putuju zbog terapije

Novina je, navela je direkotrka RFZO, i decentralizacija terapija.

-Na taj način će pacijenti moći da dobijaju inovativnu terapiju u mestu u kom žive. Terapije koje će se davati u svim bolnicama su terapija za multiplu sklerozu, kololektarni karcinom, takođe za sva reumatska oboljenja, kao i za oboljenja dojke. Važna informacija jeste da Srbija ima najsavremenije lekove, ali i da sve žene, koje boluju od karcinoma dojke neće morati više da putuju.


Još jedna stvar na koju je ponosna, ističe, jeste genska koju je o trošku države dobila četvorogodišnja Nađa, koja boluje od bulozne epidermolize.

- Samo tri države su apilicirale za ovaj lek, a jedna od njih je Srbija. Genska krema je najsavremeniji i jedini lek za decu leptire, a mala Nađa ima najteži oblik ove bolesti. Ona dolazi iz hraniteljske porodice, što izaziva posebnu emociju, i jedno je od dvoje dece kojima je odobrena ova terapija u Srbiji. Inače ovo je jedan od najskupljih lekova, košta oko šesto trideset hiljada evra, zaključila je Radojević Škodrić.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR