Glas Javnosti

Bebe rođene u pandemiji razvile „fascinantnu“ zaštitu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naučnici otkrivaju značajne razlike u razvoju crevnog ekosistema odojčadi rođenih kada su na snazi bila ograničenja fizičkog distanciranja, u poređenju sa bebama rođenim pre korona virusa.

Izolacija uvedena tokom pandemije kovida dovela je do promena kod novorođenčadi koje su ih možda zaštitile od alergija, prema novoj studiji.

Irski naučnici su otkrili da bebe koje su odgajane kada su na snazi bila ograničenja poput fizičkog distanciranja zbog koronavirusa imaju više korisnih mikroba dobijenih od svojih majki nakon rođenja, što bi moglo delovati kao odbrana od bolesti.


Naučnici veruju da je to dovelo do toga da „pandemijske bebe“ imaju manje alergijskih stanja, u poređenju sa bebama pre kovida.

Nalazi, objavljeni u časopisu „Allergy“, naglašavaju koristi za zdravlje creva za mlade kao rezultat izolacije tokom kovida-19, uključujući niže stope infekcije i posledičnu upotrebu antibiotika i produženo trajanje dojenja.

Ekosistem prirodnih bakterija u crevima, poznat kao mikrobiom, ima ključnu ulogu u ljudskom zdravlju. Istraživači su analizirali uzorke stolice 351 bebe rođene u prva tri meseca pandemije, upoređujući ih sa grupom pre pandemije.

Uzorci stolice su uzimani u dobi od šest, 12 i 24 meseca, a alergotestiranje je urađeno u dobi od 12 i 24 meseca. Studija je istakla značajne razlike u razvoju mikrobioma beba rođenih tokom karantinskog perioda u poređenju sa bebama pre pandemije.

Istraživanje je pokazalo da je samo oko pet odsto beba u izolaciji razvilo alergiju na hranu do prve godine, u poređenju sa 22,8 odsto u grupi pre kovida. Manje infekcija zbog neizloženosti klicama takođe je smanjilo potrebu za antibioticima, koji ubijaju dobre bakterije.

Samo 17 odsto beba iz izolacije trebalo je antibiotike do navršenih godinu dana. U grupi pre pandemije, 80 odsto odojčadi je uzimalo antibiotike do 12 meseci.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR